Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Cache'owanie wyników zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lord17
Witam!
Piszę skrypt relacji live. Nie chcę przy nim zbyt obciążyć bazy, więc wymyśliłem, że będę korzystał z cache. I tutaj jest problem, bo nigdy tego nie robiłem. Chcę, żeby skrypt co minutę sprawdzał, czy coś zmieniło się w bazie danych i jeżeli tak dopisywał to do pliku, z którego wyświetlana będzie relacja. Może mnie ktoś wspomóc jak coś takiego zrobić? Z góry dzięki
help_mee
cache - no nie wiem
ja tak to bym zrobił
to do bazy dodaj pole 'data' i za pomocą JS niech wykonuje polecenie do bazy (mysql)
ustaw sesje która będzie podtrzymywać datę z ostatnim wczytanym wynikiem z mysql np
(w przypadku z bazą sql)
  1. //na brudno
  2. SELECT FROM * tabela WHERE data>$_SESSION['ostatniawczytana']

to tak na brudno aby pokazać o co chodzi...

chociaż nie trzeba używać JS możesz to zrbić w meta aby odświeżał co 60 sekund skrypt z zapytaniem

proste :] jak dla 14 latka

Pozdrawiam
qqrq
Moim zdaniem dobrze zrobisz, jeżeli zastosujesz jakiś ORM, który taką funkcjonalność już ma - np. Doctrine. A wogóle najlepiej jak nauczysz się Symfony + Doctrine - wtedy wszystko pójdzie łatwiej, szybciej i, co najważniejsze, bardziej bezbłędnie. smile.gif
Flaku
Dołączę się do tematu "Cache'owanie wyników zapytania".

Czy wg. Was ten ( http://webcity.pl/webcity/cachowanie_zapytan_sql_w_php ) artykuł warto wcielić w życie ? ; ) Fakt faktem jest on napisany pod php4 ale z przeróbka na php5 nie będzie problemu, ew. może znacie jakieś podobne artykuły napisane pod php5.

Z góry dzięki za pomoc.
rzymek01
cachowanie wyników sql... rozwiązań moze byc wiele smile.gif

najprostszym będzie wykonanie klasy, która zapamiętuje wyniki zapytania w postaci tablicy, z dodatkowa informacją czy nienależy odświerzyć zapytania (np. po zedytowaniu menu spod panelu admina zapisywana jest taka informacja ze nalezy odswierzyc zapytanie przy zapytaniu właśnie o menu)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.