kulasekp
1.04.2008, 09:05:07
No właśnie... jak w temacie. Potrzebne jest narzędzie/plugin (Eclipse)/ cokolwiek, które pomagałoby w wypełnianiu pliku xml. Tzn chodzi o to:
mam plik Mapa.xml, juz wypelniony, gotowy do pracy z nim. Interesujacy tag wyglada przykladowo tak:
<zbior name="jakasNazwa" value="sdfsdf" />
Teraz tworze Plik.xml o innej strukturze niz ten wyzej, o innych tagach:
<akcja name="jakasNazwa" value="i tu zeby podpowiadalo wartosci atrybutu name wszystkich tagow zbior w powyzszym pliku"
Jest mozliwosc zrobienia czegos takiego? Istnieje IDE, ktore to wspiera?
splatch
1.04.2008, 09:09:17
Krótki poradnik jak skonfigurować Eclipse do podpowiadania składni w XML znajduje się na
moim blogu.
Z tym, że aby taka forma zadziałała musiałbyś użyć kombinacji XML Schema wraz z xsd:key ewentualnie narzucić odpowiednie restrykcje. Najlepszym sposobem na kontrolę XML jest stworzenie definicji dokumentu.
Pozdrawiam.
kulasekp
1.04.2008, 09:35:19
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałeś o co mi chodzi. Struktury obu plików są kompletnie różne, oba mają różne definicje i defnicja jednego z nich nie przyda mi się w drugim. Zależy tylko i wyłącznie na wyciągnięciu wartości atrybutu name z pliku Mapa.xml.
Bawiłem się teraz przez chwilkę tymi szablonami, ale... nie mam pojęcia jak wstawiać te wartości jako zmienne, żeby Eclipse wyświetlał mi wszystko i pozwalał na wybór. Ustawienie na sztywno w template:
name="SzukajWInternecie.Label"
name="SzukajWInternecie.CheckBox"
powoduje, że automatycznie wpisuje obie wartości name, a nie pozwala na wybór jednej z nich.
dr_bonzo
1.04.2008, 10:03:44
kulasekp: uzyj Jedita - on ma idiotycznie proste podpowiadanie skladni: podpowiada wszystkie znalezione stringi widoczne w otwartych plikach (otwierasz 2 pliki obok siebie i kodzisz)
kulasekp
1.04.2008, 11:17:25
no to jest jakieś rozwiązanie, nie jest idealne, ale znacznie ułatwia. Dzięki wielkie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.