Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] Czy da się to zoptymalizować bądź jakoś skrócić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ApC
Witam, mam taki kod:

1. <?php
  2. $czas=time();
  3. $ostatnio=$czas-1000;
  4. $akt=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  5. $zap=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user`\"), 0);
  6. $pie=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `skrypt`=&apos;3&apos; AND `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  7. $dru=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `skrypt`=&apos;2&apos; AND `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  8. $trz=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `skrypt`=&apos;1&apos; AND `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  9. $czw=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `skrypt`=&apos;4&apos; AND `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  10. $pia=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `skrypt`=&apos;5&apos; AND `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  11. $szo=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `skrypt`=&apos;6&apos; AND `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  12. $sio=@mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(id) FROM `user` WHERE `skrypt`=&apos;7&apos; AND `ostatnio`>&apos;\".$ostatnio.\"&apos;\"), 0);
  13. ?>

I ten skrypt wyswietla mi prawidlowo kto gdzie jest (w jakim skrypcie) przez ostatnie 1000 sekund. Idzie to jakos zoptymalizowac? Bo troche duzo zapytan moim zdaniem... dzieki koledzy za pomoc
nospor
zrob to na takiej zasadzie jak tu:
http://forum.php.pl/mysql_zapytanie_o_ilos...rdu_t91840.html
Wowczas tylko jedno zapytanie bedziesz mial
ApC
Cytat(nospor @ 8.04.2008, 11:04:00 ) *
zrob to na takiej zasadzie jak tu:
http://forum.php.pl/mysql_zapytanie_o_ilos...rdu_t91840.html
Wowczas tylko jedno zapytanie bedziesz mial

SELECT COUNT( if(login = 'szpakoo',login,null) ) AS ilelogin, COUNT( if(email = 'email@op.pl',email,null) ) AS ileemail FROM `dane_kandydata`
I jak ja mam to niby zrobic w moim przykladzie?
nospor
login = 'szpakoo' to jest warunek zliczania. Zamiast tego ustaw swoje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.