Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinlenkowski
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu mi to wyskakuje: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /var/www/sites/yoyo.pl/l/e/lenkowski/alpha_0-1/library/news.class.php on line 88
kod źródłowy:
  1. <?php
  2. // Biblioteka news słurząca do -> utworzenia tabeli, -> zapisu, edycji, -> modyfikacji i usówania newsów
  3. // CreaWeb, Marcin Lenkowski wszelkie prawa zastrzeżone (c) 2008 
  4. // Data stwożenia biblioteki 2008-03-08. Dokumentacja nie została jeszcze napisana
  5. // Aby klasa poprawnie działała należy najpierw połączyć się z serwerem bazy danych
  6.  
  7. defined( 'ACCESS' ) or die( 'Bespośredni dostęp do tegu pliku jest zabroniony.' );
  8. # Zabezpieczenie przed bezpośredmim dostępem do pliku
  9.  
  10. class News {
  11.  
  12.  function install() {
  13. $install = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS `news` (
  14. id int AUTO_INCREMENT NOT NULL,
  15. title char(255) NOT NULL,
  16. name char(255) NULL,
  17. section int NULL,
  18. category int NULL,
  19. description text NULL,
  20. content text NOT NULL,
  21. tags char(255) NOT NULL,
  22. visible_for char(255) NULL,
  23. date_writing datetime NOT NULL,
  24. author int NOT NULL,
  25. date_mod datetime NULL,
  26. last_mod_by int NULL,
  27. mod_quantum int NULL,
  28. date_publisching int NOT NULL,
  29. PRIMARY KEY (id)
  30. )";
  31. if (!$install == @mysql_query($install)) {
  32. echo "Instalacja tabeli news zakończyła się błędem z powodu: ".mysql_error();
  33. }
  34.  }
  35.  
  36.  function add_new($title, $name, $section, $category, $description, $content, $tags, $visible_for, $date_writing, $author, $date_publisching, $image) {
  37. $this->install();
  38. if ($this->news_exists($title, $name, $section, $category, $description, $content, $tags, $visible_for, $author, $date_publisching, $image)) {
  39. $add_new = "INSERT INTO `news` (
  40. `id`,
  41. `title`,
  42. `name`,
  43. `section`,
  44. `category`,
  45. `description`,
  46. `content`,
  47. `tags`,
  48. `visible_for`,
  49. `date_writing`,
  50. `author`,
  51. `date_publisching`
  52. ) VALUES (
  53. '',
  54. '".$title."',
  55. '".$name."',
  56. '".$section."',
  57. '".$category."',
  58. '".$description."',
  59. '".$content."',
  60. '".$tags."',
  61. '".$visible_for."',
  62. '".$date_writing."',
  63. '".$author."',
  64. '".$date_publisching."')";
  65.  
  66. if (!$add_new = @mysql_query($add_new)) {
  67.  echo "Nie dodano z powodu błędu: ".mysql_error();
  68. }
  69. else {
  70.  echo "Dodano do bazy.";
  71. }
  72.  }
  73.  else {
  74.  echo "Dodano już identyczny wpis!";
  75.  }
  76. }
  77.  
  78. function edit($where, $title, $name, $section, $category, $description, $content, $tags, $visible_for, $date_writing, $author, $date_publisching, $image) {
  79. $edit = "UPDATE `news` SET `title`='".$title."', `name`='".$name."', `section`='".$section."', `category`='".$category."', `description`='".$description."', `content`='".$content."', `tags`='".$tags."', `visible_for`='".$visible_for."', `author` = '".$author."', `date_publisching` = '".$date_publisching."' WHERE ".$where."";
  80. if (!$edit = @mysql_query($edit)) {
  81.  echo "Nie zmodyfikowano z powodu błędu: ".mysql_error();
  82. }
  83. else {
  84.  echo "Modyfikacja zakończona sukcesem.";
  85. }
  86. }
  87.  
  88. private function news_exists($title, $name, $section, $category, $description, $content, $tags, $visible_for, $author, $date_publisching, $image) {
  89.  $exists = mysql_query("SELECT `id` FROM `news` WHERE `title`='".$title."' AND `name`='".$name."' AND `section`='".$section."' AND `category`='".$category."' AND `description`='".$description."' AND `content`='".$content."' AND `tags`='".$tags."' AND `visible_for`='".$visible_for."' AND `author` = '".$author."' AND `date_publisching` = '".$date_publisching."' LIMIT 1");
  90.  if (mysql_num_rows($exists)>=1) {
  91. return FALSE;
  92.  }
  93.  else {
  94. return TRUE;
  95.  }
  96. }
  97. }
  98.  
  99. ?>

Dodam że na moim serwie jest wszystko ok, ale na yoyo już nie.
l0ud
marcinlenkowski, u mnie to nie powoduje żadnego błędu, ale pracuję na PHP5. Podejrzewam, że uruchamiasz to na PHP4. Sam kod jest napisany trochę w php4 trochę w php5 ale ze skłonnością do php4.

spróbuj zamienić
  1. <?php
  2. private function news_exists($title, $name, $section, $category, $description, $content, $tags, $visible_for, $author, $date_publisching, $image) {
  3. ?>

na
  1. <?php
  2. function news_exists($title, $name, $section, $category, $description, $content, $tags, $visible_for, $author, $date_publisching, $image) {
  3. ?>

Wtedy powinno dać się uruchomić i na PHP4.
marcinlenkowski
Powiem Ci że nie wiem sam jaki PHP jest na yoyo, jak pisałem wcześniej w xamppie jest ok. Możesz mi powiedzieć gdzie tam jest użyte php 4 aaevil.gif
a co do private to musi być to private bo nie chce żeby to wychodziło dalej, a (nie znam się na wersjach bo uczyłem się programowania od 5) wydaje mi się że i tu i tu jest to dozwolone
l0ud
Nie, takie rzeczy jak private, public, protected dla funkcji w klasach zostały dodane dopiero w PHP5. Gdzie masz tu PHP4... nie deklarujesz chociażby tych własności dla każdej funkcji a to powinno się robić smile.gif

Kod nie chce działać bo na yoyo masz wybrane PHP4 winksmiley.jpg Nie wiem czy udostępniają oni PHP5, ale spróbuj poszukać przełącznika w panelu administracji kontem...
marcinlenkowski
Cytat
nie deklarujesz chociażby tych własności dla każdej funkcji a to powinno się robić

masz na myśli: var $nazwazmiennej dla każdej zmiennej blinksmiley.gif
Piniek
Cytat(marcinlenkowski @ 13.04.2008, 17:37:23 ) *
masz na myśli: var $nazwazmiennej dla każdej zmiennej blinksmiley.gif

i to jest wlanie PHP4 haha.gif
w PHP5 uzywamy public, protected, private ;]
marcinlenkowski
Dzięki oświeciliście mnie, niech moc bedzie z wami guitar.gif
Cysiaczek
Zamykam, - jeszcze raz taki tytuł tematu napiszesz i dostaniesz +10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.