Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [design] próbny design o piłce nożnej
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kildyt
Witam

Chciałbym pokazać co umie i jeżeli ocenicie ten design chociaż na 5/10 to będę wiedział, że moja praca przy designach nie idzie na marne.
Do stworzenia tego designu zmotywowali mnie użytkownicy @devnul i @sniezny_wilk, którzy twierdzą, że nie nadaję się do tej roboty.
Chciałbym sprawdzić się i dać design, który sam mi się podoba.
Stworzyłem go w jakieś 3 godz.

Oto link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...d91acaa6aa.html.

Nie znam się za bardzo na piłce nożnej, więc za ewentualne błędy w zawartości przepraszam.

Pozdrawiam!
devnul
samo to że robisz design w 3 godziny nie jest powodem do dumy bo w tak krótkim czasie z reguły (są wyjątki) nie powstają dobre prace.

Co do tego "layoutu":
strasznie niespójny: raz używasz kolorów wyrazistych innym razem mdłych, wali to po gałach strasznie
wszędzie pełno zaokrągleń, a stopka prosta - nie pasuje to do siebie
piłka w logo nie mogła być większa?
funkcjonalność tego - zerowa
strona mieści się na jednym ekranie i tak naprawdę nic na niej nie ma. to ma być strona wortalu o tematyce piłkarskiej?
kto dziś używa nawiasów kwadratowych jako separatorów do linków?
top zajmuje pół strony a jest tam kompletnie pusto
niebieska strzałka u góry po lewej do niczego nie pasuje

Podsumowując: fajnie że wspólnie ze sniezym_wilkiem zmotywowaliśmy Cię do pracy (choć nie taki był mój cel) to jednak podtrzymuje moje stanowisko. Poświęć czas i energię na co innego. Nie każdy może być grafikiem. A szczególnie nie każdy może być tworzyć layouty stron internetowych/interfejsy użytkownika. To jest grafika użytkowa i nie da się napaćkać na płótnie i powiedzieć: abstrakcja. To ma być używalne.
Do tego trzeba mieć kilka rzeczy. Umiejętności, wiedzę i przede wszystkim TALENT. O ile dwa pierwsze elementy można z czasem pozyskać o tyle ten ostatni jest niewyuczalny. Zwyczajnie Ci go brak. Jeszcze raz apeluję: Zajmij się czymś innym, dla dobra nas wszystkich. Dla lepszej sieci.

Projekt słaby. Bardzo słaby.
0/10 - bo nie widzę ani jednej rzeczy którą można wymienić za plus.
phpion
Popieram ~devnul'a oraz (z innego posta) ~snieznego_wilka.

Praca moim zdaniem słabiutka i nierówna. Gdybyś wykonał to wszystko prościej, bez zbędnych bajerów, mogłoby być lepiej. Aktualnie jest kiepsko.

1. Niebieska strzałka w górnym menu - mogłeś ją sobie darować.
2. [ ] faktycznie nie wyglądają za ciekawie.
3. Napis Polskiegole.pl jakiś nieczytelny (rozmazany?).
4. > przy "Aktualności", "Nawigacja" i "Klasyfikacja" zdecydowanie za duże.
5. Masa zaokrągleń i gradientów przy newsach - co za dużo to nie zdrowo.
6. Dlaczego stosujesz antyaliasing w czcionkach?

Może się mylę, ale raczej masz marne pojęcie również o cięciu szablonów. Szalejesz z zaokrągleniami, cieniami, gradientami (co i tak nie wychodzi na dobre) i nie myślisz jak to potem będzie się cięło. Pocięcie takiej grafiki pod HTML i CSS będzie małym koszmarkiem: dużo zbędnego kodu tylko dlatego, że "projektant" myślał, że tak będzie ładnie. Mylił się.

Dam jednak 1/10 bo w tej pracy jest mimo wszystko mniej zaokrągleń niż w pozostałych twoich pracach.
sniezny_wilk
Niestety i tym razem się Tobie nie udało, w 100% zgadzam się z ~devnul'em, do takiej roboty trzeba mieć talent, wyczucie (web-usability leży), mieć jakiś smak, potrafić dobierać barwy (te róże/czerwienie są okropne),konstruować rzeczy przyjemne dla oka - a nie odstraszające, weź pod uwagę to co powiedział ~phpion. Pocięcie tego zgodnie ze wszystkimi standardami będzie naprawdę trudne.. jeśli nie wierzysz spróbuj to pociąć (nie mówię tu o narzędziu Slice).

To że krytykujemy nie oznacza, że nie mamy co robić, albo się uwzięliśmy na Ciebie. Taka jest prawda - grafika z siebie nie zrobisz. Weź się może za właśnie cięcie stron zgodnie z aktualnymi standardami, programowanie itp - może z tym pójdzie Tobie lepiej.

Jeden plus dla Ciebie, że jesteś choć trochę ambitny, ale przelej tą ambicję na coś innego niż grafikę.

Co do samego "lay'u", naprawdę nie ma czego oceniać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.