mihipoznan
4.05.2008, 13:29:49
Mam pole select i tam w opcji value mam wpisane czasami po 2 wyrazy i wyrazy z polskimi znakami. Później js robi z tego rozwijaną listę i też są tam polskie znaki i w niektórych przypadkach np. 2 wyrazy. Stąd moje pytanie..można używać polskich znaków w js i w option value ? Używam polskich znaków bo chcę na następnej stronie mieć w zmiennych polskie znaki.
franki01
4.05.2008, 13:35:56
Jeżeli pliki są zapisane w tym samym kodowaniu, co zapis w <meta>, to nie ma problemu.
mihipoznan
4.05.2008, 14:02:06
Okej,a które kodowanie jest lepsze.. UTF czy ISO ?
Piniek
4.05.2008, 14:04:04
Aktualnie zachęca sie do korzystania z kodowania UTF-8 ale nie znam argumentów dlaczego to kodowanie miało by być lepsze od ISO.
Bardziej uniwersalne i coraz częściej stosowane jest UTF-8, jednak jeżeli nie będziesz chciał robić swojej strony w innych językach możesz użyć iso...
mihipoznan
4.05.2008, 14:17:55
Będzie w innych językach

A jest jakiś program, który konwertuje tekst z iso na utf ? Tzn w ten sposób, że nie będę musiał sam poprawiać ą,ę itp..
Piniek
4.05.2008, 14:19:15
Notepad++ ma taką opcję. Pamiętaj tylko, żeby zapisywać pliki bez BOM.
franki01
4.05.2008, 14:20:35
Ja korzystam z edytora kED. Tam można zmieniać kodowanie bezpośrednio przy pisaniu. Jest też program Gżegżółka, który służy do konwersji kodowań.
EDIT:
Zostałem wyprzedzony
mihipoznan
4.05.2008, 14:31:11
No notatnik ++ ma ale trzeba poprawiać wszędzie zdania..przykładowo było "Kot lubi myszy." a po jest "Kot l"dziwnyznak"ubi myszy. Ale mam nadzieję że Gżegżółka zadziała
Osobiście polecam PSPad
A także możesz z tego skorzystać
http://www.kurshtml.boo.pl/generatory/unicode.html
nONotatnik++ musisz wziąść Convert to UTF-8 a nie zmienić kodowanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.