Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql zapytanie zwracajace % rekordow.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
#sigsegv
Witam!

Mam taka tablice:

id int
ilosc int

z rekordami:
1;1
2;2
3;4
4;3
5;6
6;2

Chcialbym napisac zapytania ktore zwroci mi w kolejnosci od najwiekszej ilosc do najmniejszej rekordy ktore stanowia 60% sumy ilosci wszystkich rekordow (ale zakrecilem)
czyli

wszystkie rekordy razem daja mi ilosc 18.
60% z 18 daje 10,8
czyli wynik powinien zwracac rekordy az suma ilosci w tych rekordach nie przekorczy 10,8 w kolejnosci od najwiekszej ilosci do najmniejszej:
5;6
3;4
Powiedzmy ze tworzac zapytanie znam wynik sumy tego zapytania w calosci czyli 18.
Ma ktos moze jakis pomysl jak stworzyc takie zapytanie?
Zrobienie tego na poziomie php jest bardzo latwe, ale jezeli rekordow sa miliony to lepiej chyba zaprzegnac do tego baze i wyselekcjinowac rekordy juz na jej poziomie.

Pozdrawiam
spenalzo
Może to?

[sql:1:bdccc3d5e7]SELECT COUNT(*) AS ile FROM tabela[/sql:1:bdccc3d5e7]
Weź to przypisz do jakiejś zmiennej (tutaj $ile) i wstaw do następnego zapytania:
[sql:1:bdccc3d5e7]SELECT @ile:=SUM(ilosc), @maxproc:=((".$ile."/@ilosc)*166), @proc:=((ilosc/@ilosc)*100), pole1, pole2, pole3 FROM tabela WHERE @proc<@maxproc ORDER BY ilosc[/sql:1:bdccc3d5e7]
:?:
uboottd
Jak to mowia starozytni indianie "close, but no banana" smile.gif
[sql:1:b15b5c3358]
select @a:=0,@b:=sum(ilosc)*60/100 from tablica;
select id, ilosc from tablica having (@a:=@a+ilosc)<@b order by ilosc desc;
[/sql:1:b15b5c3358]
spenalzo
Do czego służy HAVING questionmark.gif W manualu jakoś to tak dziwnie opisane i nie moge zbytnio znaleźć...
#sigsegv
Wielkie dzieki dokladnie o to mi chodzilo.
Having sluzy do porownywania danych w zapytaniu , glownie jest uzywany przy grupowaniu danych np:
SELECT costam,sum(ilosc) as sumilosc FROM tablice GROUP BY costam HAVING sumilosc>100;
adwol
Cytat
Having sluzy do porownywania danych w zapytaniu , glownie jest uzywany przy grupowaniu danych np:
SELECT costam,sum(ilosc) as sumilosc FROM tablice GROUP BY costam HAVING sumilosc>100;

Nie tyle porównywaniu co filtrowaniu. Jeśli pogrupujesz sobie wiersze za pomocą GROUP BY to potem możesz odfiltrować te grupy za pomocą HAVING (brak GROUP BY oznacza, że cały wynik == jedna grupa). Tylko jeśli dla danej grupy warunek po HAVING jest spełniony to pojawi się ona w ostatecznym wyniku zapytania. Cały knif rozwiązania Uboota polega na tym, że HAVING jest wykonywane jako prawie ostatnia operacja na danych przed wysłaniem ich do klienta (po nim wykonywany tylko LIMIT), a w szczególności po ORDER BY.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.