Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana wartości w grupie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
yarot
Wiem że to banalne ale zaczynam więc...

mam taki problemik iż wpadłem na pomysł przeorganizowania mojej bazy danych i mam pytanie:

Struktura mojej tabeli:

Tabela1
idcośtam
nazwa
link
nazwalinka

a chciałbym zrobić drugą tabelę linki o takiej strukturze:
Tabela2
idlink
link
nazwa

i teraz wygląda tak
Tabela1
idcośtam
nazwa
idlink

Pytanie 1. Problem w tym że muszę wypełnić te dodatkowe pole jednym płynnym ruchem smile.gif w zależeności od pola nazwalinka - jak to zrobić?

Pytanie 2. Jak wyswietlić dane o linku ? LEFT joinem?
damians
ja chyba coś takiego napisałem albo bardzo podobnego wejć na strone www.members.lycos.co.uk/freewww narazie jest tam tylko skrypt niejest graficznie zrobiony ale wazne jest działanie
yarot
Cytat
ja chyba coś takiego napisałem albo bardzo podobnego wejć na strone www.members.lycos.co.uk/freewww narazie jest tam tylko skrypt niejest graficznie zrobiony ale wazne jest działanie

Ok jak napisałeś to może pomożesz mi rozwiązać mój problem.
Jak np w phpmyadminie wypełnić tą tabelę?

Pytanie 1. Problem w tym że muszę wypełnić te dodatkowe pole (idlink) jednym płynnym ruchem w zależeności od pola nazwalinka - jak to zrobić?

Pytanie 2. Jak wyswietlić dane o linku ? LEFT joinem?
damians
ja cie nierozumie[/sql]
yarot
Cytat
ja cie nierozumie

Once again smile.gif

Mam istniejącą tabelę w formacie jak opisałem w Tabela1.
Administruje tym phpmyadminem.

Chciałbym zmienić strukturę tabeli i powstaną Tabela1 i Tabela2.
Zeby to zrobić i działało muszę wg mnie (chyba że jest inny sposóB) :

- dodać 1 pole w Tabela1 -> idlink
- wypełnić to pole tabela1.idlink wartościami w zalezności od zawartości pola nazwalinka
- wykasować pola nazwalinka i link

Pytanie: jak wypełnić pole tabela1.idlink w zalezności od zawartości pola tabela1.nazwalinka automatycznie bo niechce mi się edytowac 1000 rekordów.
damians
o tej samej wartości?
i tylko poprzez phpmyadmin a nie przez swoją strone?
yarot
Cytat
o tej samej wartości?
i tylko poprzez phpmyadmin a nie przez swoją strone?

NIe o tej samej wartosci tylko jeżeli link który miałem do tej pory nazywa się np A to wstawić muszę do pola idlink np 1 a jeżeli B to 2 itd.

A w Tabeli2 bedzie opis co to jest 1 i 2 jaki jest adres i nazwa.

A phpmyadminem dlatego że będzie to operacja jednorazowa. I zmieniam to dlatego że własnie piszę własny interfejs obsługi przez www / coś podobnego jak ty masz u siebie na stronie i dlatego muszę przeorganizowac strukturę bazy .
uboottd
najprosciej chyba bedzie przyjac ze skoro idlinka nie ma to mozna go ustawic taki sam jak idcostam i wtedy dwa zapytania typu insert... select....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.