Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kto obsługuje domeny?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bim2
Witam

Mam śmieszną sytuację. Wygrałem domenę w konkursie test.php.pl i nadal ją mam zamair utrzymywać. Wczoraj wydelegowałem ją na serwery livenet.pl gdzie mam konto xBig. W opisie usługi pisze:
Cytat
Utrzymanie primary i secondary DNS

Na potrzeby użytkowanej domeny udostępniamy dwa serwery nazw. Zapewnia to pełną obsługę domeny i stabilny dostęp do zasobów udostępnionych w jej ramach.

Wpisy MX w cPanelu zmieniłem, ale chciałem też zmienić wpisy SRV dla jabbera. Nigdzie nie mogłem znaleźć więc zadzwoniłem na infolinię i poprosiłem o zmianę. Pan powiedział, że nie ma możliwości. Przeczytałem regulamin jeszcze raz i znów nie znalazłem informacji o nieudostępnieniu pełnej obłusgi domeny. Pan konsultant powiedział, że sytuacja jest śmieszna i kazał wysłać emaila. Powiedział także, że oni "dają pełną obsługę DNS". O co mu chodziło, to nie wiem, ale może ktoś z was orientuje się w prawie i licencjach?

Tutaj opis usługi:
http://livenet.pl/pomoc.htm#22
A tu regulamin:
http://livenet.pl/regulamin.htm

Proszę mi tylko powiedzieć kto powinien zmienić wpisy SRV, bo mi wydaje się że livenet.pl jeśli tam moge zmienić wpisy MX to chyba powinno się dac też zmienić wpisy SRV.
bartg
Sprostuje, że to JA wygrałem domenę w konkursie nie ty. (ach, bliźniacy... ;p)

Co do SRV, to jeśli podasz serwer: hernass.pl a adres serwera: talk.google.com (tak jest w AQQ) to działa.

NIestety np w Multikontakt to nie zadziała winksmiley.jpg bo nie da sie podac innego adresu od nazwy serwera
bim2
Dziwne, bo czytałem o tym tu:
http://blog.rodziewicz.com.pl/2007/11/23/g...omena-w-homepl/

Wierzę w wiedze Pana Rozdziewicza i nie mam zamiaru podawać. Zresztą nie chodzi tu o google, tylko o moje prawa względem dostępu do ustawień domeny.
kwiateusz
powinieneś mieć możliwość zmiany dowolnego wpisu w dnsie, w hostingach z DirectAdminem jest opcja zarządzania domeną i można z dnsem robić co Ci się żywnie podoba smile.gif
tiraeth
Coś podobno słyszałem, że cPanel sam w sobie nie może SRV ustawiać, ale mogę się mylić.

Jeśli Pan z infolinii powiedział, że nie można ustawić rekordów SRV dla Twojej domeny, to zerwij umowę z livenet.pl, bo w opisie usługi jest informacja o pełnej obsłudze domeny (jeśli w tym przypadku ofertę można traktować jako umowę).

Inne rozwiązanie, to przenieś domenę na swoje DNSy (np. jakiś free-dns) i tylko zaparkuj domenę do konta (jeśli cPanel nie oferuje tego, to napisz do admina, że chcesz, aby to, co do nich jest kierowane z freedns odnośnie Twojej domeny, na Twoje konto było kierowane).
bim2
Napisze do nich emaila. Mam tylko pytanie. Czy mogę ubiegać się o zwrot kosztów od livenet.pl ? W sumie oni nie dotrzymali zawartej umowy, a moim zdaniem takie coś można traktować jako umowę. Na szczęście kupiłem tylko to na 6 miesięcy. Po prostu wypowiem im chyba umowę, nie wiem jeszcze. W sumie dużo problemów z przenoszeniem tego wszystkiego.

Cpanel nie udostepnia zmiany wpisów SRV, ale administrator powinien móc to zrobić. Najważniejsze pytanie tylko, czy oni udostepniają pełną obsługe serwerów nazw czy ktoś inny? Bo to mi gość zarzucił, że oni tylko serwery dns udostepniają.
Sabistik
Właściciel serwerów DNS powinien udostępniać możliwość operacji na wpisach. Od przekierowań przez rekordy A, MX, CNAME, SRV...
bim2
Mam zamiar napisać im coś takiego. Może ktoś sprawdzić język itp., żeby wzięli mnie na serio?

Cytat
Witam. Kupioną mam w pańskiej firmie usługę hostingową xBig (konto fnin.livenet.pl). W opisie usługi pisze, że utrzymujecie państwo serwery DNS (http://livenet.pl/pomoc.htm#22), które umożliwiają pełną obsługę domeny. Nigdzie nie pisze, że nie będzie udostępniona możliwość zmiany wpisów SRV. Pan konsultant z infolini wytłumaczył mi, że utrzymujecie Państwo tylko serwery DNS (serwery nazw). Jeśli mogę zmienić wpis MX, dlaczego nie ma możliwości zmiany wpisu SRV (oba te wpisy należą do "Typy rekordów DNS", jak pisze na http://pl.wikipedia.org/wiki/DNS). Inaczej mówiąc, jest to "pełna obsługa domeny" jaką państwo wymienili w opisie hostingu xBig. Podsumowując, jeśli nie ma możliwości zmiany wpisów DNS, dokłandiej SRV, jest to złamanie warunków umowy. Nie zależy mi na samodzielnych zmianach, może to zrobić administrator systemu, bo nie mam zamiaru tego często zmieniać.

Pozdrawiam, Bartosz Hernas.

Kurcze, a ogólnie hosting bardzo świetny, tylko ta sprawa z typami wpisów dns ;/
szawel
jest napisane tongue.gif
mike
Wytykasz złamanie warunków umowy powołując się na śmietnik jakim jest Wikipedia.
Może lepiej byłoby zajrzeć do umowy i do wszelkich regulaminów, do których ona odsyła.

Jeśli w umowie jest napisane, że masz możliwość zmiany tylko DNSów a dla nich jest to pełna obsługa, to wtedy nie złamali umowy.
Nie mniej jednak zanim zaczniesz wytykać komukolwiek złamanie czegokolwiek to podeprzyj się jakimiś dokumentami a nie Wikipedią - ona nic nie znaczy i nie ma żadnej wartości w tym kontekście.
bim2
Mhh, racja. Tylko jak komuś dać linka do czegoś czego nie ma? W regulaminie nic nie pisze o domenach, a w do opisu usługi już linkuje. Jedyne gdzie pisze coś o domenach to właśnie opis usługi. W sumie, jeszcze poprzeglądam livenet.pl i zobacze co mi Pan z BOKu odpisze.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

EDIT: A czy zmiana CNAME też do tego się kwalifikuje? Także nie moge tego zmienić, a nigdzie nie pisze o nie udostępnieniu tej usługi ;/ Na przyszłość wiem co mam sprawdzać. ;|
mike
Cytat(bim2 @ 6.05.2008, 14:25:57 ) *
W regulaminie nic nie pisze (...)
W regulaminie nie jest napisane ...

Musisz poszukać dokładnej specyfikacji usługi, którą kupiłeś. Warto mieć to pod ręką bo jak znam livenet.pl (moim zdaniem śmieć i badziewie, miałem z nimi do czynienia i już nie mam zamiaru mieć nigdy więcej) to Ci są w stanie wmówić że dla nich pełna obsługa to tylko DNSy albo pełna obsługa to podgląd ustawiań :-)
bim2
Nigdzie nie moge znaleźć dokładniej specyfikacji ;/ Jedyne co widze to http://livenet.pl/xbig.htm W emailach, które dostałem od livenet.pl po zakupieniu hostingu także nic nie ma poza cennikiem i kontaktem. :/ To właśnie jest ich specyfikacja... Wysłałem już emaila. Mam nadzieję tylko, że odbierze go ktoś inny niż Pan z którym rozmawiałem, bo potraktował mnie jak gnojka (przepraszam z góry za wyrażenie), nie jak klienta.

Poproszono mnie o podanie wpisów SRV, więc chyba wszystko będzie OK. Sprawa zakończyła się pomyślnie, miejmy nadzieję, że w przyszłości się nie powtórzy. Dziękuję wszystkim za pomoc jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.