Napisałem skrypt, który wykonuje pewną czynność, gdy początek adresu IP użytkownika jest równy temu w zmiennej. Dokładnie chodzi o pogrubiony kawałek: xxx.xxx.xxx.xxx
<?php $ip = $_SERVER[\"REMOTE_ADDR\"]; $poczatek_ip = '83'; $czesc_ip = $poczatek_ip; $czesc_ip = \".[0-9]{1,3}.[0-9]{1,3}.[0-9]{1,3}\"; ?>
Ten skrypt działa bo sprawdzałem. Gdy w zmiennej wpisałem początek IP równe mojemu działał, natomiast gdy
w zmiennej wpisałem początek IP inny niż mój nie działał. Jednak każdy kraj ma więcej niż jeden początkowy numer IP,
a do jednej zmiennej chyba nie da się przypisać kilku liczb. Pomyślałem więc o tablicy.
Chodzi o skrypt, który odczytyłałby IP użytkownika, następnie przeszukiwałby tablicę i jeżeli początek adresu IP użytkownika jest równy liczbie znajdującej się w tablicy wykonywałby pewną czynność, gdy taki numer nie znajduje się w tablicy nic by nie robił albo zwracał false.
<?php $ip = $_SERVER[\"REMOTE_ADDR\"]; $czesc_ip = $poczatek_ip; $czesc_ip = \".[0-9]{1,3}.[0-9]{1,3}.[0-9]{1,3}\"; $ip2 = $tablica; $tablica[0] = '62'; $tablica[1] = '67'; $tablica[2] = '81'; $tablica[3] = '83'; $tablica[4] = '84'; if ($szukaj_ip == $poczatek_ip){ ?>
Ten skrypt już nie działa. Nie wiem czy dobrze się za to wziołem i gdzie są błędy. Interesuje mnie również rozwiązanie z kilkoma tablicami (kilka krajów). Prosiłbym o pomoc w tej sprawie.
Dopiero początkuje w PHP (z forum włącznie), więc proszę o wyrozumiałość.