Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
juzer
Witam, jak zapisać zapytanie do bazy by porównywać dwie wartości i wybierać tylko te rekordy w których różnica między tymi dwoma wartościami jest np. większa niż 10? Wiem jak to zrobić w php natomiast problem mam by to zrobić w zapytaniu SQL?
nospor
  1. SELECT * FROM tabela WHERE pole2-pole1 > 10
artega
  1. SELECT id, (pole - pole2) AS roznica FROM tabela HAVING roznica > 10
nospor
@artega having stosuje sie wraz z group by.
artega
@nospor zgadza się, jednak użyłem HAVING z myślą, iż autor chciałby użyć grupowania smile.gif
nospor
nie chce tu toczyc bezsensownego boju, ale podales totalnie bledne zapytanie bez zadnego wytlumaczenia bo myslales ze autor moze bedzie cos chcial.
Jak juz podajesz zapytania to podawaj poprawnie skladniowo albo chociaz wyjasniaj co i jak smile.gif
juzer
dzięki za zainteresowaniem tematem problem w tym, że jak się okazało w polach 1 i 2 mogą być liczby dodatnie i ujemne i po zastosowaniu tego pierwszego zapytania nadal ma problem z wyświetlaniem odpowiednich rekordów.

Czy da się w SQL by pomijał minus przed liczbą i traktował ja jak dodatnią?

Poza tym gdy pierwsza jest mniejsza od drugiej to wiadomo że różnica będzie ujemna i wtedy nie będzie wyższa od przedziału który zakładam np > 10
artega
Użyj funkcji ABS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.