Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]klasa funkcje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
toch18
czy jet możlwiość zwróceni obiektu do klasy questionmark.gif

np
  1. <?php
  2.  $db=new RobotDB();
  3.  $query=new query($db);
  4. ?>

i teraz pytanie czy ten obiekt bedzie tak jakby w srodku (referencja) czy tylko kopia, jaki bedzie miał zasięg??

Prosze o wytłumaczenie szukałem czegoś podobnego ale książki to opisują jakieś proste przykłady ;(
nospor
obiekty przekazywane są przez referencję (mowa tu o php5 oczywiscie)
toch18
no tak ale jaki zasięg bedzie posiadać ten obiekt

jeżeli zwróce go do konstrukta

np
  1. <?php
  2. class jakas
  3. {
  4.  
  5. $db;
  6.  
  7. public function __construct($object)
  8. {
  9. $this->db=$object;
  10. }
  11. ?>

i wtedy mam dostęp do wszyskich zmiennych i funkcji publicznych questionmark.gif

słyszałem że nie powinno sie robic klas bogow, hmm ale nie wiem jak rozwiazac problem dzialania mojej klasy
mój obiekt(bedzie tylko jeden) powinien obsłużyć całą baze danych
nospor
Cytat
i wtedy mam dostęp do wszyskich zmiennych i funkcji publicznych
Tak, tak jak do normalnego obiektu.

Cytat
słyszałem że nie powinno sie robic klas bogow
ke? a co ma obiekt bazy danych do Boga? Obiekt jak obiekt, jesli ma byc dostepny wszedzie to ma byc i basta, szczegolnie ze to obiekt bazy danych. Z reguly tworzy sie jeden taki obiekt (pomijam przypadki gdy dzialasz na kilku bazach danych naraz)
toch18
klasa boga to taka co robi wszystko ...

z założeniami OOP powinno się wszysko rozbijac na kilka osobnych
nospor
Cytat
klasa boga to taka co robi wszystko ...
To zrozumialem. Chodzilo mi oto co ma klasa DB do wszystkiego? Obiekt DB ma obslugiwac baze danych i zaden z niego Bog. Robi tylko swoje.
No chyba ze ty robisz obiekt bazy danych, ktory bedzie zwracal ci wszystkie rekordy z tabeli 1, wszysktie rekordy z tabeli2.... wszystkie rekordy z tabeli 1 posortowane rosnąca.... itd No ale na taki "genialny" pomysl chyba nie wpadles? winksmiley.jpg

ps: popraw tytul na male litery bo teraz sie drzesz a darcie na forum nie jest mile widziane
toch18
no miałem coś podobnego w zamiarze że kilka tabelek poukładanych

hmm tzn zrobiłem to nie co inaczej

zrobiłem sobie funkcje saveLastQuery($title) i ona sobie zapisuje zapytanie do tablicy dzieki temu mam czesc uchwytów które sobie ładuje przy byle okazji biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.