Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Formularz + tablica
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
S_Olewniczak
Mam w PHP następujący skrypt:

Kod
<FORM action="temp.php" method="GET">
<INPUT type="text" name="test">
<INPUT type="text" name="test2">
<INPUT type="submit" value="Dodaj">
</FORM>

<?
$t[] = $_GET['test'];
$t[] = $_GET['test2'];

for ($i=0;$i < count ($t); $i=$i+2) {
print ''.$t[$i].'<br />';
print ''.$t[$i+'1'].'<br />';
}
?>

Jednak gdy przez formularz wysyłam dane tablica nie powiększa się o 2 nowe rekordy tylko zostaje zaktualizowana. Czy ktoś wie gdzie popełniłem błąd?
PiXel2.0
Twoja petla wykona sie tylko 1 raz.

Szkoda gadac na temat tego co napisales...
Powiedz lepiej jaki efekt chcesz uzyskac (w miare jasno...) to postaram sie pomoc smile.gif
S_Olewniczak
Mój problem jest niby bardzo prosty. Chcę po prostu dodawać dane z formularza do tablicy jednowymiarowej i w miarę dodawania nowych danych tablica miała by się powiększać. A, przy wyświetlaniu tablicy chcę w pętli przechodzić co dwa pola tej tablicy, żeby wyświetlać dwa pola za każdym przejściem pętli.
Pilsener
  1. <input type="text" name="tablica[]" />
  2. <input type="text" name="tablica[]" />
  3. <input type="text" name="tablica[]" />

1. <?php
  2. print_r($tablica);
  3. ?>
- i wysyłaj formularz metodą POST.
S_Olewniczak
Niestety te rozwiązanie mi nie działa. I czy mógłbym wysyłać ten formularz metodą GET? Czy może ktoś inny ma jakiś pomysł?
sniezny_wilk
Nie zapominaj, że za każdym odświeżeniem tracisz dane w tablicy, dlaczego ? Bo aktualnych danych nigdzie nie przekazujesz, nigdzie nie widzę abyś przekazywał tablicę $t dalej. Musisz stworzyć ukryte pola w HTML'u i je wypełniać danymi z GET'a. Lub po prostu pobierać aktualny adres strony razem z parametrami (bo przecież GET to adres z parametrami) i doklejać do do "action" (przeszukaj tablicę $_SERVER).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.