Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] - wysłanie danych via post
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Witam,

Muszę napisać funkcję w javascripcie która otworzy dany adres url przesyłając pewne dane poprzez POST - da się to zrobić bez użycia formularza? Bo chodzi o to, że ta funkcja ma się wykonać bez klikania czegokolwiek przez usera. Da się?

p.s. chodzi o przesłanie loginu i hasła do nowo otwartej strony - myślę, że POST jest ciut bezpieczniejsze od GET.
sniezny_wilk
Taaa JS jest bardzo bezpiecznie.. możesz wszystko podejrzeć zaczynając od kodu, kończąc po headerach. A czemu nie możesz tego zrobić za pomocą curl'a w PHP ?
konrados
Chodzi o stworzenie rozszerzenia dla Firefoxa - user wprowadzi dane (login/hasło) w opcjach firefoxa (więc na razie są bezpieczne) - następnie rozszerzenie ma pobrać pewne dane ze strony - pierwej przekazując login i hasło.

Skrypt ma to automatycznie robić np. co 20 minut.
lilik
http://advajax.anakin.us/index-pl.htm
sniezny_wilk
No dobra, ale dlaczego JS a nie PHP ?
konrados
Cytat

oj... AJAX, kolejny temat który ciągle odkładam "na potem". Naprawdę nie da się tego zrobić ze zwykłym javascriptem?

Cytat
No dobra, ale dlaczego JS a nie PHP ?

No jak? W php po stronie serwera zweryfikuję wszystko, ale firefox extensions tworzy się w javascripcie... Muszę wpierw wysłać dane do serwera bym mógł dalej działać w php.

Jak to niemożliwe to myślę o czymś takim - formularz wysyłający via POST, i może jakaś symulacja kliknięcia w timerze, dobrze myślę? Jeśli nie mam ochoty na AJAX smile.gif
webdice
Czy to wyślesz metodą POST czy GET jest tu mało znaczące. Z GET'em nie powinieneś mieć problemów.
lilik
ale advAjaxem to prosto zrobic tam jest przyklad, ja nei znam wogole js a sobie poradzilem smile.gif

a co do js chyba to dziala tylko po stronie usera wiec musisz ajaxa uzyc w koncu to tez js
konrados
Cytat
Czy to wyślesz metodą POST czy GET jest tu mało znaczące. Z GET'em nie powinieneś mieć problemów.

Z GET'em się boję, bo jest tyle rozszerzeń dla firefoxa i programów desktopowych (np. antywirusy) które lubią sprawdzać czytane strony internetowe (URL'e) w jakimś tam celu. Np. Google Toolbar każdą odwiedzaną stronę (pełen url) wysyła na swój serwer choćby po to by sprawdzić pagerank, podobnie programy antywirusowe w swoich celach... Dlatego myślałem, że jednak POST jest ciut lepszy.

Cytat
ale advAjaxem to prosto zrobic tam jest przyklad, ja nei znam wogole js a sobie poradzilem

No jak tak... to się chyba wezmę za to. W końcu kiedyś będzie trzeba sad.gif

Dzięki wszystkim.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.