Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] Wyszukiwanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Poczatkujacy-
Witam. Jestem bardzo początkujący, na razie probuje czytać tą najbardziej polecana książkę z Helionu o php i mysql oraz od czasu do czasu coś zrobić samemu.

Mam takie pytanie. Mam bazę wyrazów i chciałbym zrobić wyszukiwanie ich, na takiej zasadzie.... że szukający np. podawałby ze szuka wyrazów na 3 litery oraz takich w których druga litera to "o". Czyli gdy w bazie było np.

1. kot
2. pies
3. norka
4. kornik
5. ryba
6. koń

to wyszuka: kot, koń. A gdy będzie szukał wyrazów 5 literowych których druga litera to "o", a trzecia "r", to znajdzie "kornik". Jeśli chodzi o liczbę liter to najłatwiej byłoby po prostu mieć w bazie komórkę, w której ta liczba liter byłaby zapisana i tak wyszukiwać, ale pewnie da sie jakąś funkcja zliczać liczbę znaków w wyrazie? No, a odnośnie sprawdzania jaką literą jest np. drugi czy trzeci znak to na tą chwile nie mam jeszcze pojęcia jak to zrobić.

Czy możecie mnie naprowadzić jak coś takiego zrealizować?
nevt
google + "mysql operator LIKE" ...
webdice
~nevt nie bardzo za pomocą like to zrobisz. Jeśli już to substring oraz length.
nevt
webdice... zanim się wypowiesz i podważysz czyjąś sugestię to sprawdź...
3 literowe wyrazy z 'o' w środku;
  1. SELECT * FROM tabela WHERE pole LIKE '_o_';

5 literowe wyrazy z 'or' w środku;
  1. SELECT * FROM tabela WHERE pole LIKE '_or__';

itd...
powodzenia.
webdice
~nevt wyluzuj, sprawdziłem i faktycznie działa, ale i tak zostaje przy swoim rozwiązaniu, z jednego prostego powodu. Przekazując do skryptu tylko dwie zmienne (daną literę oraz długość wyrazu) jestem wstanie zrobić to wyłącznie w zapytaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.