Przeszukałem forum w poszukiwaniu podobnego tematu, coś tam znalazłem - popróbowałem i niestety nic...
Otóż, chciałbym, aby skrypt pobierał dane z strony z ogłoszeniami o pracę i zapisywał pobrane dane do bazy MySQLowej. Następnie za pomocą SELECTów wyświetlić te dane na stronie.
Mam jak na razie taką funkcję:
<?php $url = 'http://ogloszenia.pracagazeta.pl/js.php?&view=2&qMiles=15&qCountry=Poland&pp=50&formType=advanced&qMatch=all&qField=Title&qState=wielkopolskie&q=&qSort=date&qInd=gazetapracacategoryit&qDate=begin+of+-7+days&qCity=Pozna%C5%84&lookid=gazetapraca'; // print_r($tekst); $check1 = ""; $dane = $tekst; // Pola tabeli // Powyżej musiałaby być jakaś pętla, która wyodrębni mi poszukiwane dane - czyli stanowisko, miejscowość, pracodawcę i datę_ogłoszenia zaszyte w tagach <td>...</td> // Wyświetlanie ?>
Skrypt zwraca mi stronę z tagami HTML i innymi (np. JavaScript, CSS...).
Problem aktualnie polega na tym, że nie potrafię wyłuskać z zmiennej $dane (czyli cała zawartość strony) tych danych, które mnie interesują, tak aby:
Kod
$stanowisko = "informatyk";
$miejscowosc = "poznan";
$pracodawca = "ComArch";
$data_ogloszenia = "2008-05-10";
$miejscowosc = "poznan";
$pracodawca = "ComArch";
$data_ogloszenia = "2008-05-10";
Na pewno należy to załatwić jakąś pętlą. Próbowałem skonstruować proste pętle, ale niestety nie mam aż tak zaawansowanej wiedzy o PHP, aby stworzyć pętlę, która np. szukałaby tagów <td> i </td> i zwracała to co jest pomiędzy nimi.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Zoomol
Aha, jeśli chodzi o połączenia do bazy MySQL to to już mam załatwione - zapisuje i pobiera dane, natomiast jak na razie tylko i wyłącznie jakieś krzaki, zamiast ciągów znaków.
Dzięki!