Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Bład 2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Less
Proszę mi powiedzieć, co oznacza taki komunikat:

"
Warning: mysql_query(): 2 is not a valid MySQL-Link resource in /home/zadzwon/public_html/skrypty/wpis_panel (zbazy).php on line 247
"

gdzie znajdę ich listę ?

Dzięki
Less
Shili
Cytat
gdzie znajdę ich listę ?
W google.

Prawdopodobnie masz źle skonfigurowane połączenie z bazą danych (serwer, nazwa, user, hasło). Albo jako user nie masz dostępu do danej bazy. Albo coś jeszcze innego. Ciężko stwierdzić na pewno.
Less
Wybacz, szukałem google... wyświetlaja się strony z tym błędem... a wolałbym po polsku... jak znasz źródło... bo po angielsku nie wszystko rozumiem...

Znasz coś ?

Może być i po angielsku...

najlepsze jest to, że wcześniej działało... dodałem funkcję w innym miejscu i taki bład wyskoczył...
Shili
Źródła po polsku niestety nie znam.

Po połączeniu z bazą danych przed średnikiem wstaw sobie
  1. <?php
  2. ?>
i napisz czy coś Ci wypluwa.

Po angielsku: z jakiegoś forum, knowledge base, coś z manuala, nie mam pojęcia co prawda czy pomoże, ale coś pewnie masz ogólnie nie tak z połączeniem z bazą.
Cezar708
aby wykonać zapytanie za pomocą mysql_query musisz najpierw otworzyć połączenie z bazą danych za pomocą mysql_connect() oraz wybrać odpowiednią bazę danych za pomocą mysql_select_db()

sprawdź czy na pewno tak zrobiłeś

Jeśli tak już masz to w takim razie podajesz zły parametr identyfikatora połączenia w funkcji mysql_query(). Jest na to rozwiązanie, albo usuń drugi parametr funkcji mysql_connect() (on jest domyślnie ustawiany, więc zwykle niepotrzebny), albo sprawdź czy aby to jest na pewno ta sama zmienna co wynik mysql_connect()

Pozdrawiam
Less
Pozostaje mi usunąć ten drugi parametr. Tajk jak pisałem... dotychczas wszystko działało.

chyba ta funkcja powodowała przerwanie połączenia... ona wywoływała inne połąvczenie z tą bazą... przeniosłem kod połączenia bliżej query i działa... czy to przerywanie jest normalne ?

A jeszcze jedno pytanie, sprawdziłem, w tej funkcji

1. <?php
  2. $pol9 = mysql_connect("localhost", $user9, $passw9) or die ('I cannot connect to the database because: '.mysql_error());
  3. mysql_select_db ($baza9);
  4.  
  5. $sql_test = "SELECT * FROM `ogloszenia_arch` WHERE `myid`=$myid;";
  6. $test = mysql_query($sql_test, $pol9);
  7. ?>

$test zwraca #3

co to znaczy ?

dalej mam

1. <?php
  2. if($test==false){......}
  3. ?>

Wydawało mi się, że tak będzie prawidłowo...
Shili
Jest to identyfikator wyniku. Zapytanie zwróci false tylko w przypadku, gdy będzie niepoprawne, więc składnia jest ok. Więc jeśli to chciałeś uzyskać, to jest raczej ok winksmiley.jpg
Less
OK rozumiem... dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.