Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]OGG - jak to odtworzyc?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phoenix84
2 Pytania w tym temacie:

1. Ja wiem, ze to debilne pytanie, ale jak się odtwarza pliki OGG przez strone? smile.gif
Zwykle bgsound czy embed pozostaja gluche, a odtwarzaja za to np. wma...
interesuje mnie zarowno odtwarzanie automatyczne w tle, jak i przez playera umieszczonego na stronie...

przyklad dzialajacy jest tutaj: http://en.wiktionary.org/wiki/Image:pl-dobry.ogg

2. Czy jest jakis sposob, by na stronie byla odtwarzana ustalona sekwencja dzwiekow (czyli po zakonczeniu jednego, odpalal sie automatyczie kolejny), bo google milczy rowniez w tym temacie... moze jest do tego jakas phpowa funkcja obrabiajaca dzwiek 'na zywo'?
milo by bylo tez miec opcje dodania przerwy miedzy nimi, ale moge to obejsc dokladajac pusty dzwiek miedzy nimi...

pozdrawiam

Phoenix84
devnul
php działa po stronie serwera, javascript sam w sobie także nie pozwala na odtwarzanie dzwięku a i HTML'a bym do tego nie mieszał. Proponuje zainteresować się flashowymi palyerami, niekoniecznie wizualnymi, są takie które są sterowane właśnie przez javascript a same pozostają "przeźroczyste" dla użytkownika końcowego. Wystarczy pogooglać
phoenix84
wiem, ze php dziala po stronie serwera... w pytaniu chodzilo o to, ze skoro istnieja funkcje do obrobki obrazu w php, to moze istnieja i do obrobki dzwieku... np do polaczenia 2 dzwiekow w jeden tuz przed odtwrzeniem, co da efekt odtworzenia 2 niezaleznych plikow jeden po drugim smile.gif...

pozdro

Phoenix
devnul
w czystym php nie istnieją mechanizmy obróbki dzwięku
phoenix84
spoko... dzieki smile.gif

czyli nie da sie odtwarzac ogg na stronie? smile.gif
devnul
da się ale wymaga to zainstalowanego w systemie odpowiedniego kodeka dźwięku oraz rozszerzenia dla przeglądarki lub odpowiednio zarejestrowanego typu pliku/strumienia ew zabawa z flashem pozostaje
phoenix84
sprawdzilem tego flasha... faktycznie jest taka mozliwosc...

wiec zabieram sie do nauki...

dzieki i pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.