Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polaczenie do bazy MySQL na swoim komputerze
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ka-lolek
Witam,
mam strone, ktora jest na zewnetrznym serwerze yoyo.pl i chcialbym zeby laczyla sie ona z baza MySQL stworzona na moim komputerze (zainstalowany mam Apache, PHP, MySQL - z paczki WAMP5)

jezeli te strone wrzucam na mojego apache'a to wzsystko smiga, lacze sie wpisujac
Kod
$conn = mysql_connect("localhost", "root", "")

ale kiedy strona jest na serwerze yoyo.pl i wpisuje
Kod
$conn = mysql_connect("mojnrIP:3306", "root", "")
albo
$conn = mysql_connect("mojnrIP", "root", "")

to wyskakuje blad:
Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111

i wskazuje linie w ktorej jest wlasnie wywolywana funkcja mysql_connect();

co prawda mam wewn. IP ale przekierowalem port 3306 na port 3306 mojego wewnetrznego adresu IP.

Dlaczego nadal wyskakuje blad?

Pozdrawiam
mrok
a jakie masz to IP?questionmark.gif wewnetrzne i prywatne winksmiley.jpg

moze sie okazac ze Twoj ISP blokuje otwieranie polaczen "do sieci" lub masz jakas translację NAT/PAT i tam sie to sypie...
Ka-lolek
Cytat
a jakie masz to IP? wewnetrzne i prywatne

prywatne i wewnętrzne ? a to przypadkiem nie to samo?

raczej nic nie jest blokowane, bo sam serwer apache i wszystkie pliki na nim są z zewnątrz widziane.. php, dziala. tylko do mysql cos nie moge sie polaczyc.
mrok
Cytat
prywatne i wewnętrzne ? a to przypadkiem nie to samo?

sam sie zakrecilem, ale widze ze wiesz oco chodzi (myslalem ze moze z zewnatrz probujesz sie polaczyc na prywatny adres winksmiley.jpg

skoro to nie polaczenie to moze mysql ma jakis plik konfiguracyjny gdzie musisz zdefiniowac adesy z ktorych mozna sie do niego polaczyc. W postgresie jest cos takiego na 100% nie wiem jak z myslem sprawy sie maja.

Wiecej pomyslow niestety nie mam ;(
Powodzenia
Ka-lolek
w apache'u w sumie tez cos takiego jest moze rzeczywiscie tutaj analogicznie.. no ale nie spotkalem sie tym do tej pory wiec poszukam.

jakby ktos w miedzyczasie wiedzial gdzie to sie ustawia albo mial jakis pomysl co jeszce moze byc problemem to prosze napisac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.