Yatta
3.06.2008, 10:29:23
Co jakis czas robie prosty skrypt kantoru walut
Zazwyczaj liczba walut sie zmienia i kolejnosc rowniez.
Umyslilem sobie ze zrobie w koncu automat. Pytanie czy klase czy funkcje.
Mam pytanie dotyczace ilosci walut - jako obiekt klasy obmyslam sobie walute z kilkoma polami typu nazwa flaga cena itp - w jaki sposob wygenerowac np 40 obiektow tej klasy - podajac je np z tablicy generowac w petli?
Cysiaczek
3.06.2008, 10:31:17
Przenoszę na PHP, bo problem w małym stopniu dotyczy OOP
sniezny_wilk
3.06.2008, 10:42:31
Ja robiłbym na klasach oczywiście. Nie bardzo rozumiem Twój zamysł z tworzeniem tylu obiektów klasy. Nie przedstawiłeś żadnego zarysu, koncepcji, więc trudno cokolwiek doradzić.
Yatta
3.06.2008, 10:46:09
otoz juz wyjasniam
Chce generowac cala gotowa strone z wyswietlaniem i edycja pol typu input.
Kazda linia w trybie wyswietlania zawiera nazwe waluty cene i flage -w trybie edycji cena jest polem input.
Nie chce za kazdym razem klepac tego od nowa tylko miec automat. Wyobrazam sobie to jako klase obiektow typu waluta ktory ma 4 czy 5 pol.
No i jak mam np 40 walut to musze stworzyc w tym momencie 40 obiektow typu waluta zgadza sie?
sniezny_wilk
3.06.2008, 11:07:07
Ja dalej nie rozumiem po co 40 obiektów. Skoro chcesz mieć pola do edycji, to dodajesz do bazy waluty, potem robisz funkcję w klasie która wczytuje dane z bazy i w pętli generuje odpowiednie pola. Ja bym zrezygnował z niepotrzebnego tworzenia obiektów.
Yatta
3.06.2008, 11:14:13
ha no dlatego potrzebuje porady
nie twierdze ze moje 40 obiektow jest poprawne - najpewniej sie myle dlatego pytam o porade jak to zrobic.
Tak jak napisales - funkcja przetwarzajaca rekordy z bazy jest chyba dobra koncepcja.
Czyli np tworze sobie obiekt typu waluta i wywoluje funkcje pokaz z parametrem liczbowym oznaczajacym np liczbe rekordow w bazie i od razu generuje kod html?
sniezny_wilk
3.06.2008, 12:42:46
Cytat(Yatta @ 3.06.2008, 10:14:13 )

ha no dlatego potrzebuje porady
nie twierdze ze moje 40 obiektow jest poprawne - najpewniej sie myle dlatego pytam o porade jak to zrobic.
Tak jak napisales - funkcja przetwarzajaca rekordy z bazy jest chyba dobra koncepcja.
Czyli np tworze sobie obiekt typu waluta i wywoluje funkcje pokaz z parametrem liczbowym oznaczajacym np liczbe rekordow w bazie i od razu generuje kod html?
Tak, sądzę, że to będzie dobre rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.