Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] - wykonanie jakiegoś skryptu wiele razy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Witam,

Właśnie zaczynam z AJAXEM. Właściwie to już nawet zaimplementowałem tę metodę na jednej ze stron, ale martwi mnie jedna rzecz- user w tym skrypcie może wykonać "ajaxowo" wiele rzeczy, niemniej czas wykonania tej operacji (asynchronicznej) to np. 2 sekundy. I tenże user powoduje wykonanie wielu takich operacji w ciągu sekundy, bo szybko klika smile.gif Czy przęglądarka w jakiś sposób kończy operację która została rozpoczęta, w momencie gdy następna jest wywołana? (Chodzi o operacje z poziomu php na bazie danych).

Jeśli jestem niezrozumiały to tutaj inaczej:
User może usuwać dajmy na to jakieś wiadomości z listy wiadomości, w tym celu ma nacisnąć przycisk "delete" - wykonuje się wówczas ajaxowo operacja usunięcia tej wiadomości, se trwa owe 2 sekundy ale zanim one miną user naciska "delete" jeszcze ze trzy razy na trzech innych wiadomościach. Czy te poprzednie operacje się wykonają "naturalnie" czy też muszę coś zrobić by się na pewno wykonały?
nospor
Akcje sie wykonają bez problemu.

ps:
Jest wiele skryptow, ktore wymuszają kolejnosc wykonywania akcji czy tez innego typu nimi zarządzanie. Dla jquery widzialem pare pluginow do tego.
Sam tez splodzilem klase js do zarządzania akcjami ajaxowymi (jest w podpisie).
mike
Najprościej możesz przecież po wywołaniu akcji pierwszy raz zablokować przycisk tak by kolejna wciskanie nie wywoływało akcji.
Jak przyjdzie response po dwóch sekundach to robisz co Ci się podoba. Na przykład odblokowujesz przycisk.
konrados
Cytat
Akcje sie wykonają bez problemu.

O, dzięki, jeden problem z głowy smile.gif

Cytat
Najprościej możesz przecież po wywołaniu akcji pierwszy raz zablokować przycisk tak by kolejna wciskanie nie wywoływało akcji.

Tylko, że tych akcji jest dużo... I nawet się nie martwię, że jakaś się tam wywoła dwa razy bo to nie problem (przewidziałem to) ale by się w ogóle wykonała.

Dobra, skoro jak twierdzi nospor akcje się na pewno wykonają to już jestem spokojny.
Dzięki Wam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.