Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] LinkBazar - strona do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Nowaker
Kilka dni temu skończyłem projekt LinkBazar, proszę o ocenę.
Przyjmę jakiekolwiek sugestie ;) Zarówno do layoutu, kodu HTML, jak i funkcjonalności.
Z sugestii, co by nowego można dorzucić na stronę będę się jeszcze bardziej cieszył.

Oto adres: http://www.linkbazar.pl/

Mogę dodać, iż stronę napisałem na frameworku KohanaPHP.
Wszystkie podstrony są valid HTML 4.01 Strict.
sniezny_wilk
Valid to może i jest, ale pod IE6 słaaabo wygląda. Robiłeś optymalizacje pod najpopularniejsze przeglądarki ? chyba nie. Zerknij w innych jak to wygląda. I w ogóle czemu rejestracja odbywa się na całkiem innej stronie ? W sumie za dużo treści to tam nie ma, dużo się powtarza, nie ma za wiele do oceniania..
Nowaker
Cytat(sniezny_wilk @ 6.06.2008, 00:22:51 ) *
Valid to może i jest, ale pod IE6 słaaabo wygląda. Robiłeś optymalizacje pod najpopularniejsze przeglądarki ? chyba nie. Zerknij w innych jak to wygląda.

Oczywiście, że robiłem! Tylko niedawno wprowadziłem jedną drobną zmianę i obejrzałem tylko w Operze, FF i Safari. Szczęka mi teraz opadła. Już poprawiłem. Wielkie dzięki.

Cytat(sniezny_wilk @ 6.06.2008, 00:22:51 ) *
I w ogóle czemu rejestracja odbywa się na całkiem innej stronie ? W sumie za dużo treści to tam nie ma, dużo się powtarza, nie ma za wiele do oceniania..

Działam w programie partnerskim, przekierowanie z ref-id, inaczej się nie da.
piotrooo89
ładnie to wygląda... kolorki miłe przyjazne nie żarówiaste. bez zbędnych wodotrysków czytelnie.

ocena 8.5/10
lectric
nie oceniam strony a idee. Wiec całkowita dyskwalifikacja na wstępie.
Słyszałeś o programie Google "Paind Links" ?
W USA robi poważne spustoszenia. Niedługo my też zapoznamy się z tym programem.
.radex
A co mam ocenić? Wygląd czy kod?

Wróć! Ocenię jedno i drugie tongue.gif

Całkiem nowoczesny wygląd, ale trochę dziadowska kompresja obrazków. W zasadzie nie ma wiele co nie oceniać, więc przejdę do kodu.

Ładne kodowanie, ładny doctype (i się waliduje).

Jednak widzę tu trochę classitis i divitis (czy jakoś tak)...

Kod
<div class="buttons">

<div id="first" class="header">

a nie lepiej

.buttons #first ?

W zasadzie to powinno to być tak:

#buttons .first

bo buttons występuje tylko raz, a "first" *może* być bardziej uniwersalne.

Kod
<div>
LinkBazar zaczyna działalność w sieci. Możecie kupować i sprzedawać linki oraz zapisać się do programu partnerskiego. 15 zł to Wasza premia za każdą osobę, która z Waszego polecenia kupi linki za 120 zł. 15 zł zarobicie też za każdego, kto udostępni swoją stronę internetową do wyświetlania linków. Namówcie swoich znajomych. Razem zarobimy więcej.</div>

<p> ?

Kod
<p class="big"><a href="linki/rejestracja.html">Zarejestruj się</a></p>

Ja bym to zrobił tak:

<a href="linki/rejestracja.html" class="big">Zarejestruj się</a>

Lub jeszcze inaczej:

<big><a href="linki/rejestracja.html">Zarejestruj się</a></big>

Po to są <big> i <small> tongue.gif

Kod
<p>
<a href="http://www.linkbazar.pl/">LinkBazar - sprzedaż i kupno linków tekstowych</a>.
</p>

Po jaką jest tu ten link? No i jeszcze ta niepotrzebna konstrukcja z <p>

Pozdro winksmiley.jpg
Nowaker
Cytat(piotrooo89 @ 6.06.2008, 07:57:58 ) *
ładnie to wygląda... kolorki miłe przyjazne nie żarówiaste. bez zbędnych wodotrysków czytelnie.

ocena 8.5/10

To powiedz, co by musiało być, żeby ocena była jeszcze wyższa ;)

Cytat(lectric @ 6.06.2008, 08:19:24 ) *
nie oceniam strony a idee. Wiec całkowita dyskwalifikacja na wstępie.

Idea jest taka, że strona ma zarabiać.

Cytat(radex_p @ 6.06.2008, 13:42:04 ) *
a nie lepiej .buttons #first ?

A lepiej. Przejrzę CSS i HTML i napiszę przepiszę go na nowo po weekendzie. Jak to zwykle bywa, co chwilę zmieniało się coś w stylach, więc potem kumulawały się różne dziwne zabiegi.

Kod
<div>LinkBazar zaczyna działalność w sieci. Możecie kupować i sprzedawać linki oraz zapisać się do programu partnerskiego. 15 zł to Wasza premia za każdą osobę, która z Waszego polecenia kupi linki za 120 zł. 15 zł zarobicie też za każdego, kto udostępni swoją stronę internetową do wyświetlania linków. Namówcie swoich znajomych. Razem zarobimy więcej.</div>

<p> ?

Tak, zgadzam się! ;) <p> się należy.

Po to są <big> i <small> :P

Zastanowię się. Nie wiedziałem nawet o istnieniu owych znaczników.

Kod
<p>
<a href="http://www.linkbazar.pl/">LinkBazar - sprzedaż i kupno linków tekstowych</a>.
</p>

Po jaką jest tu ten link? No i jeszcze ta niepotrzebna konstrukcja z <p>

No właśnie, tutaj zrobiłem <p>, bo nie chciałem użyć <br>. Mam pytanie - kiedy używać <br>? Ale nie w sensie, że można, bo jest w specyfikacji i mogę, ale kiedy jest słuszne użyć <br>.

Dzięki za wyczerpującą ocenę składni.
.radex
Każdy inaczej interpretuje standardy, ale ja generalnie używam <p> tylko do poszczególnych akapitów jakiegoś tekstu.

Do wszystkich innych pierdółek, kiedy muszę zrobić nową linię, używam <br>, np.

Kod
<h3>Jakiś news</h3>

<p>
Lorem ipsum dolor sit amet magna. In hac habitasse platea dictumst.
</p>

<p>
Cras porta, metus dolor, placerat elementum nulla. In hac habitasse platea dictumst.
</p>

<a href="">Komentarze (5)</a>
<br>
<a href="">Czytaj dalej...</a>
phpion
Cytat(radex_p @ 6.06.2008, 16:28:25 ) *
Do wszystkich innych pierdółek, kiedy muszę zrobić nową linię, używam <br>, np.

Kod
...

<a href="">Komentarze (5)</a>
<br>
<a href="">Czytaj dalej...</a>

Moim zdaniem w przytoczonym przykładzie zdecydowanie lepiej pasowałaby lista <ul>.

Jeśli chodzi o stronę: jak dla mnie super. Prosta, czytelna, schludna - o to chodzi! Może jedynie na podstronach zmniejszyłbym te 3 duże boxy; chyba niepotrzebnie zabierają miejsce. Na stronie głównej jak najbardziej, natomiast na podstronach aby dojść do interesującej treści trzeba scrollować stronę. No ale to mały minusik.

Moja nota: mocne 9/10. Gratuluję!
kajzur
Ladna strona smile.gif Daje 8/10 winksmiley.jpg
tyranka
Panie Nowaker, ja naturalnie zajbe sie samym wygladem strony smile.gif
Osobyscie nie lubie zcarnej czcionki, ta mis ie wydaje dosc chuda w porownaniu do wysokosci.
Pozatym gora byla by w porzadku,z dolem juz gorzej. Moze jak masz tak malo tresciw niektorych tytulach, to lepiej jest podizelic to na wiecej kolumn? (max 3)
DelMonte
na innym forum coś w temacie linkbazar napisano:
http://www.forum.optymalizacja.com/index.p...amp;mode=linear
bim2
Ogólnie "Sprzedaje linki" kieruje do linklift.pl Nie wiem czy jest to powiązane, na jakiej zasadzie przebiega współpraca, ale mnie to martwi. Korzystam z serwisu linklift.pl i narazie nie miałem z nim problemów.

Więc pytanie do autora. Jaki jest związek linkbazar z linklift?

PS. Templatka kupiona lub darmowa, nie pamiętam, ale ktoś na forum się tym już chwalił jako swoim homepagem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.