Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse/PDT/Run As PHP Web Page
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
schift
Witam bardzo serdecznie...

... walczylem przez ostatnie kilka dni... w czym rzecz...
mam debian(etch)+mysql+php5+apache2, wszystko ladnie poinstalowane, srodowisko eclipse all-in-one z zend debbuger'em...
chcialbym podgladnac efekt dzialania (prostego skryptu wyswietlajacego hello world) w przegladarce, znalazlem opcje
Run As... daje PHP Web Page i dostaje komunikat not found, the requeste url /q.php was not found on this server, oczywiscie wiemy co to znaczy, probowalem konfiguracji PHP Servers w preferences ustawiajac wg. roznych wskazowek i nic, jesli uruchomie Run As PHP Script to oczywiscie wszystko dziala, fajnie pokazuje mi stronke ale nie w przegladarce tylko zakladce Browse Tab (poglad),
gdzie jest blad, moze mojego rozumowania, moze nie ma takie opcji pogladu skryptu.php tak "online" na serwerze www ? a moze zle mam skonfigurowanego eclips'a ?
blagam o jakies wsazowki...
phpion
Może nie rozwiążę Twojego problemu ale napiszę coś w związku z tematem.
Ja osobiście nigdy nie podglądałem efektów pracy w Eclipse. Zawse mam uruchomione Eclipse + przeglądarkę osobno. Moim zdaniem tak jest wygodniej no i masz 100% pewność, że nie ma żadnych przekłamań w prezentowanej zawartości. Poza tym można mieć odpalonych równocześnie kilka przeglądarek. Sugerowałbym właśnie takie podejście do sprawy.
schift
ok, tylko ze wiaze sie z tym mala niedogodnosc a mianowicie musze ten skrypt za kazdym razem przerzucac do katalogu serwera, chyba ze jest jakis inny sposob ?
dziekuje
phpion
Możliwe, że dobrym sposobem na pozbycie się tej niedogodności jest ustawienie workspace na katalog główny serwera. Ja tak mam i nie narzekam winksmiley.jpg
schift
no calkiem pomyslowe musze przyznac smile.gif
fajnie by bylo miec mozliwosc podgladania dzialania skryptow php na wlasnym localnym serwerze www i sql,
jest mozliwosc podpiecie serwer MySQL do Eclipsa? taki duzy projekt jak Eclipse/pdt a tak malo info na polskich stronach,
w angielskim tez moze byc tylko, ze to juz tam jakies drobne utrudnienie...
phpion
Do Eclipse masz w 3 pupy dodatków, w tym także do bazy danych.

Ja jednak korzystam z osobnych narzędzi dostarczanych za darmo przez sam MySQL:
MySQL Administrator do zarządzania MySQL
MySQL Query Browser do wykonywania zapytań i podglądu zawartości tabel

Dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze.
schift
udalo sie rozwiazac problem, ustawiajac sciezke DocumentRoot na workspace projektu Eclipsa. Sciezka DocumentRoot wskazuje glowny katalog gdzie serwer WWW szuka stron. W Linux'ksie jest to katalog /var/www/ a przestawic ja trzeba w pliku ktory znajduje sie w katalogu /etc/apache2/site-enabled i zowie sie @@@-default, ja ustawilem DocumentRoot na /home/lech/workspace2
Pakiet Eclipsa(pdt) z debugger'em Zend'a wydaje sie najfajniejszym rozwiazaniem jak narazie, poniewaz zalozenie jest takie zeby calosc miec w jednym miejscu i moc testowac wszystko w jednym ide, byc moze Eclips zdola.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.