schift
7.06.2008, 11:03:45
Witam bardzo serdecznie...
... walczylem przez ostatnie kilka dni... w czym rzecz...
mam debian(etch)+mysql+php5+apache2, wszystko ladnie poinstalowane, srodowisko eclipse all-in-one z zend debbuger'em...
chcialbym podgladnac efekt dzialania (prostego skryptu wyswietlajacego hello world) w przegladarce, znalazlem opcje
Run As... daje PHP Web Page i dostaje komunikat not found, the requeste url /q.php was not found on this server, oczywiscie wiemy co to znaczy, probowalem konfiguracji PHP Servers w preferences ustawiajac wg. roznych wskazowek i nic, jesli uruchomie Run As PHP Script to oczywiscie wszystko dziala, fajnie pokazuje mi stronke ale nie w przegladarce tylko zakladce Browse Tab (poglad),
gdzie jest blad, moze mojego rozumowania, moze nie ma takie opcji pogladu skryptu.php tak "online" na serwerze www ? a moze zle mam skonfigurowanego eclips'a ?
blagam o jakies wsazowki...
phpion
7.06.2008, 11:18:58
Może nie rozwiążę Twojego problemu ale napiszę coś w związku z tematem.
Ja osobiście nigdy nie podglądałem efektów pracy w Eclipse. Zawse mam uruchomione Eclipse + przeglądarkę osobno. Moim zdaniem tak jest wygodniej no i masz 100% pewność, że nie ma żadnych przekłamań w prezentowanej zawartości. Poza tym można mieć odpalonych równocześnie kilka przeglądarek. Sugerowałbym właśnie takie podejście do sprawy.
schift
7.06.2008, 11:34:54
ok, tylko ze wiaze sie z tym mala niedogodnosc a mianowicie musze ten skrypt za kazdym razem przerzucac do katalogu serwera, chyba ze jest jakis inny sposob ?
dziekuje
phpion
7.06.2008, 11:38:31
Możliwe, że dobrym sposobem na pozbycie się tej niedogodności jest ustawienie workspace na katalog główny serwera. Ja tak mam i nie narzekam
schift
7.06.2008, 11:43:31
no calkiem pomyslowe musze przyznac

fajnie by bylo miec mozliwosc podgladania dzialania skryptow php na wlasnym localnym serwerze www i sql,
jest mozliwosc podpiecie serwer MySQL do Eclipsa? taki duzy projekt jak Eclipse/pdt a tak malo info na polskich stronach,
w angielskim tez moze byc tylko, ze to juz tam jakies drobne utrudnienie...
phpion
7.06.2008, 11:50:19
Do Eclipse masz
w 3 pupy dodatków, w tym także do bazy danych.
Ja jednak korzystam z osobnych narzędzi dostarczanych za darmo przez sam MySQL:
MySQL Administrator do zarządzania MySQL
MySQL Query Browser do wykonywania zapytań i podglądu zawartości tabel
Dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze.
schift
7.06.2008, 21:17:41
udalo sie rozwiazac problem, ustawiajac sciezke DocumentRoot na workspace projektu Eclipsa. Sciezka DocumentRoot wskazuje glowny katalog gdzie serwer WWW szuka stron. W Linux'ksie jest to katalog /var/www/ a przestawic ja trzeba w pliku ktory znajduje sie w katalogu /etc/apache2/site-enabled i zowie sie @@@-default, ja ustawilem DocumentRoot na /home/lech/workspace2
Pakiet Eclipsa(pdt) z debugger'em Zend'a wydaje sie najfajniejszym rozwiazaniem jak narazie, poniewaz zalozenie jest takie zeby calosc miec w jednym miejscu i moc testowac wszystko w jednym ide, byc moze Eclips zdola.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.