JeremiaszRahn
7.06.2008, 20:33:58
Przy przenoszeniu bazy danych ze starego forum na nowe (na pusta baze) wszysko poszło ok ale coś z kodowaniem wystąpiło złego. Mianowicie wszystko ok, forum czyta i takie tam tylko nie ma polskich liter a jedyna różnica w bazach to ta co na obrazku

czyli tylko to latin2 i latin1
nowa to ta dolna stara u góry
nie wiem jak mam zmienic to zeby bylo dobrze
ShadowD
8.06.2008, 17:59:25
Jak korzystasz z dobrego hostingu to zawsze możesz do nich zadzwonić czy napisać, a co do samego problemu to załatw sobie program o nazwie MySQL-Front 30dni za free nie problem go znaleźć i tam połączysz się i w właściwościach bazy danych zamienisz na dobre kodowanie latin 2 pewnie i wybierzesz sobie porównywanie zapewne latin2_general_ci. Spróbuj...
JeremiaszRahn
8.06.2008, 22:32:45
pobralem ten program ale nie wiem jak zmienic - czy tylko comment czy co? jakos blizej mozesz pomoc? prosze
Sedziwoj
9.06.2008, 12:14:10
Prawdopodobnie masz ustawione inne domyślne kodowanie bazy, zmień je na takie jak masz na starej bazie.
@ShadowD
Tu wynika że korzysta z kodowania latin1_swedish_ci, a mimo że jest nie poprawne, to nie powinien zmieniać, bo jest taka zasada, jak program umieści dane w bazie i je odczyta, to niezależnie jakie jest w niej kodowanie dostanie to samo, czyli ze znakami. Tylko wtedy programy które poprawnie to rozpoznają wyświetlają krzaczki.
JeremiaszRahn
9.06.2008, 17:33:27
Nie moge poradzic sobie, pozmieniałem jak mowiłes i dalej krzaczki sa, czy moze ktos pomoc, np przepatrzec baze co i jak jest?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.