Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [txtbb]Kilka pytan
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
luzak124
Witam smile.gif

A wiec tak zacznę od podania danych mojego serwera www.
Wielkość dysku: 1000 MB
Transfer miesięczny: 10000 MB
Jak będą potrzebne inne dane proszę pytać a podam.

A wiec tak.
Czy forum txtBB jest dobrym skryptem pod forum?
Czy jest odpowiednio zabezpieczone przed włamaniem ?
I czy przy dużej ilości użytkowników i dużej ilości danych ( tematy, odpowiedzi ilość kont ) skrypt nie będzie wolno działał ?
I o licencje czy jak strona producenta skryptu nie działa project tez "umarł" mogę dowolnie modyfikować kod forum ?

Proszę nie pisać tematów typu lepiej wybierz phpbb czy IPB czy inny skrypt. Pytam się o txtBB i tylko o to.
ShadowD
Witam,
powiem tak, skoro txtbb jest całkowicie na plikach to przy dużej ilości postów/tematów forum będzie się wlokło jak nie wiem, a poza tym zainstaluj i spróbuj nic za to nie płacisz.

Skoro napisałeś bym nie pisał, że phpbb jest lepsze to tego nie zrobię ale tak jest... ;p

Co do trzeciego pytania to nie wiem ale obiło mi się o uszy, że porzucony kod można edytować, ale dla pewności zostaw stopkę. Poza tym z tego co wiem to w większość komercyjnych skryptów można edytować kod jedynie zostawiając nazwę osoby która stworzyła skrypt.

Myślę sobie, dlaczego osoba odpowiedzialna za ten skrypt porzuciła go? - Nie był w stanie konkurować z innymi?? To są jedynie moje przypuszczenia...

Poczytaj o licencjach, w jakich masz prawo coś zmieniać w jakich nie i o tym jaką licencję ma ten skrypt...
luzak124
A jeżeli zainstaluje nie wersje txt a mysql bo jest taka możliwość w txtbb 1.3 RC4 będzie dobrze?
W licencji pisze że można edytować kod ale stopkę trzeba zostawić...

a co z bezpieczeństwem bo kiedyś interesowałem się tym skryptem i było coś ze w wersji 1.3 są dopisane poprawki bezpieczeństwa ale nie skoczyli do końca pisać tej wersji forum i wyszło tylko txtBB1.3 RC4
ShadowD
Widocznie czegoś nie skończyli skoro jest RC4...

I tak naprawdę to nigdy nie testowałem txt ale wydaje mi się, że jak skrypt z plików przechodzi na mysql i jest tylko V. beta to nie jest bobrze po kilku V. nie da się określić czy wszystko jest ok.

Radzę przejść na wytestowane fora są pisane od początku dla mysql więc sądzę, że jest to leprze rozwiązanie...

Powiedz szczerze dlaczego akurat txt??

PS. Jeśli chcesz ful wypas (ale duże obciążenie) to phpBB by Przemo a jak nie to phpBB...
l0ud
Cytat
Czy forum txtBB jest dobrym skryptem pod forum?

Zależy jakie forum. Do małego - być może, choć zapewne lepsze byłoby punbb. Do większych się nie nada ze względu na swoją specyfikę.

Cytat
Czy jest odpowiednio zabezpieczone przed włamaniem?

Projekt upadł, więc z bezpieczeństwem może być różnie. Swoją drogą skrypt nie jest aż tak rozbudowany, a np. takie sql injection go nie dotyczy. Szukając w googlach fora na txtbb jeszcze stoją - raczej nie obawiałbym się.

Cytat
I czy przy dużej ilości użytkowników i dużej ilości danych ( tematy, odpowiedzi ilość kont ) skrypt nie będzie wolno działał ?

Na pewno będzie działał wolniej niż odpowiedniki oparte na bazie danych. Zapewne większego obciążenia nie wytrzyma - jak wcześniej pisałem, tylko na małe fora [no... ew. średnie].

Btw, jak masz dostęp do kodu txtbb to proszę, udostępnij to gdzieś smile.gif Bo w normalny sposób tego już się chyba nie da zdobyć...
luzak124
Podoba mi się ten skrypt, jest czytelnie napisany łatwy w modyfikacji..
a znasz może jakieś nazwy skryptów forum opartych o txt ?
ShadowD
Ahh, raczej ciężko z tym teraz szuka się for obiektowych w pełni, a nie na txt. Pisałeś, że skrypt będzie pracował pod wielkim natężeniem więc jeszcze raz pisze NIE używaj for na plikach...

Nie masz mysql na hostingu, ciężej edytuje się fora na mysql czy co??

Rozumiem do nauki i zabawy może być txt ale na większą skale wykluczam txt...

Ps Pliki maj czasem problem z kontrolą dostępu, jeśli jest 30 osób online i wszyscy mniej więcej razem klikną na jeden temat to przecież, od porządku stron generuje się ~0.5 sec i przez ten czas plik jest zablokowany to przetworzenie 30*0,5 daje 15 sec co oznacza, że część osub wyrzuci komunikat, że nie można odczytać pliku bo jest używany lub co gorsze na stronie zaczną się dziać różne dziwne rzeszy, może np ściąć połowę pliku czy cały...
luzak124
Dziękuje za rade zastanowię się czy wybrać mysql czy txt ale na pewno nie będzie to phpbb nie lubię tego skryptu..

Pozdrawiam.

Proszę:
http://rapidshare.de/files/39691901/forum_...preRC4.rar.html

Na dole klikasz Free potem kod z obrazka i już

PS. wersja 1.3 rc4 kandydowała do wersji stabilnej.
Qleer
Cytat(luzak124 @ 11.06.2008, 22:43:16 ) *
Dziękuje za rade zastanowię się czy wybrać mysql czy txt ale na pewno nie będzie to phpbb nie lubię tego skryptu..

Pozdrawiam.

Proszę:
http://rapidshare.de/files/39691901/forum_...preRC4.rar.html

Na dole klikasz Free potem kod z obrazka i już

PS. wersja 1.3 rc4 kandydowała do wersji stabilnej.

Skoro nie lubisz phpBB polecam MyBB - jest to naprawde dobry skrypt, którego sam używałem przez pół roku - aż do zakupu IPB. Co w tym skrypcie mnie uroczyło ? Hmm.. łatwa obsługa, czytelny kod PHP, dość szybkie działanie, masa pluginów i themesów, bardzo łatwe stworzenie własnego wyglądu forum, PA wzięty z vBulletin o prostej obsłudze ... no i masa masa innych rzeczy. Jeżeli masz troszkę pieniędzy zainwestuj w IPB - tego nie będziesz żałować na pewno.
Tak jak kolega wyżej odradzam forum na plikach TXT.

Pozdrawiam
Moli
Jeśli szukasz prostego forum na bazie danych to polecem punBB.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.