altar
13.06.2008, 10:03:17
witam,
ostatnio zainteresowal mnie temat zapytan dla google takich jak intitle: index of ... itd.
jak zrobic zeby z wlasnej strony wyslac zapytanie do google i odczytac wyniki (za pomoca xml, soap...?) i te wyniki zaprezentowac w sposob jaki ja wybiore na swojej stronie.
czy ktos moglbym mnie naprowadzic na wlasciwy temat, czego szukac, moze gdzie szukac?
Pozdrawiam, Robert
mike
13.06.2008, 10:17:54
altar
13.06.2008, 10:28:47
tak, widzialem to Mike, ale nie moge tam znalezc informacji tych ktore potrzebuje, nawet bawilem sie tym api aby zrobic wyszukiwarke filmow na youtube itp. ale mi chodzi o to zeby np wyszukiwac jakies konkretne pliki np .doc czy .pdf i wyswietlic wyniki w takiej formie jaka ja chce a nie jaka google proponuje na mojej stronie a nastepnie wyswietlic zawartosc tych plikow na mojej stronie, nie wiem czy zrozumiale pisze o co mi chodzi.
mike
13.06.2008, 10:37:27
Piszesz zrozumiale tylko nie rozumiesz chyba sam czego oczekujesz.
Google API pozwala CI na zadanie dowolnego zapytania do ich wyszukiwarki a oni zwracają Ci dane. Możesz sobie wyświetlać co chcesz i jak chcesz, Ty decydujesz.
Kolejna sprawa to to, że tego co chcesz zrobić nie ma nigdzie w żadnym API, zresztą byłoby głupotą gdyby było, bo to nie zależy od żadnego narzędzia tylko od zapytania, które zadasz. Tego potrzebujesz: listy słów kluczowych jakie można stosować z zapytaniach Google'a.
Resztę już masz:
Google AJAX Search APIGoogle Search Tricks, Tips and HintsTop 10 Obscure Google Search Tricks10 Most Amazing Google Search TricksI przede wszystkim to:
Google Guide Quick Reference: Google Advanced Operators (Cheat Sheet)
altar
13.06.2008, 10:45:19
Tu akurat masz racje, nie do konca wiem o co mi chodzi bo dopiero zaczynam przygode z programowaniem i wszystko to srednio raczej ogarniam, ale dzieki za linki, przestudiuje i zobacze czy cos mi sie rozjasni.
a znasz podbne informacje w jezyku polskim?
mike
13.06.2008, 10:49:29
Cytat(altar @ 13.06.2008, 11:45:19 )

a znasz podbne informacje w jezyku polskim?
Najprawdopodobniej nie ma takich informacji w języku polskim lub są zakopane gdzieś na czyimś prywatnym blogu. Może komuś chciało się przetłumaczyć jakiś skrawek.
Jeśli chcesz programować zapomnij o ojczystej mowie. Nie ma najmniejszego sensu oczekiwać, że będzie lepiej. Tłumaczenie większości materiałów i książek traci sens, ponieważ branża potrafi być na tyle dynamiczna że informacje w chwili tłumaczenia są czasem już stare.
altar
13.06.2008, 11:23:52
tak wiem, angielski to podstawa, wciaz sie ucze.
Mike a czy moglbys podac mi prosty przyklad czy tez naprowadzic na rozwiazanie takiego problemu.
jest zapytanie do google intitle:"index of" (pdf) -html -php..., jak zrobic zeby w formularzu na mojej stronie wyslac takie zapytanie do google i odebrac wyniki. gdzie i jak je odebrac? do jakiejs zmiennej? i jakiej postaci beda te wyniki? jak je odczytac i wybrac to co mnie interesuje czyli np bezposredni link po kliknieciu ktorego mozna zapisac lub otworzyc dokument, np jakies informacje z jakiej strony pochodzi dokument, czy tez autor tego dokumentu.
moglbys w krotko opisac mi rozwiazanie tego problemu, nie chce gotowego skryptu bo zalezy mi na zrozumieniu dzialania tych rzeczy, ale takie krotkie opisanie rozwiazania problemu, przyklad, bardzo by mi pomogl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.