Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam jakiegoś prostego CMSa
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Amanda
Wiem, że było tutaj parę takich tematów, więc najpierw skorzystałam z google, i szukajki forumowej. Dlatego bardzo proszę nie ignorować tego tematu wypowiedziami własnie w stylu "od czego masz google?". Mój problem polega na tym, że nie za bardzo potrafię znaleźć jakiś odpowiedni CMS. Do tej pory pracowałam (i nadal pracuję) na e107. Jednak chciałabym założyć nową stronę, która nie bedzie portalem a raczej e-wizytówką. Tzn prosta budowa, kilka podstron. To wszystko. Ewentualnie jakies dodatki w stylu statystyki czy coś podobnego. Najpierw skłaniałam sie ku Quick CMS (o nim również tutaj czytałam), jednak po zainstalowaniu wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że posiada tylko 3 skórki, nie widzialam tam w ogole zadnych dodatkow, pluginow i chyba to jest raczej juz odpłatne. Wiec nie za bardzo mam mozliwosc rozwoju i ingerencji w tego cmsa. A szkoda. Szukalam czegos podobnego, ale inne CMSy sa albo trudne w instalacji np EZ Publisher. Nie wiem, jaki on jest od środka, bo własnie po wrzuceniu tego cmsa przez ftp wyskoczył mi jakiś error w pliku index.php w linii bodajże 121. Też szkoda. Więc pomyślałam nad Drupalem. Zależy mi też na tym, by mieć do wyboru troche tych skórek (Drupal ich ma cały ogrom). PHP-Fusion odpada, bo raczej wszystkie skórki sa na jedno kopyto, czyli takie portalowe. Moze ktos z was zna jeszcze jakies inne CMSy - alternatywy dla np takiego Quicka, badz wie jak zainstalowac te ktore podalam (Drupal, Publisher)? Nie wiem juz sama ktory bylby najlepszy.

P.S. WordPress też odpada
Cezar708
A dlaczego CMS?

jeśli ma to być wizytówka to dlaczego w ogóle myślisz nad CMS? Nie wygodniej byłoby po prostu ściągnąć jakiś gotowy layout htmlowy i wypełnić go treścią? skoro to ma być wizytówka to używanie CMS jest wg mnie trochę nadgorliwością.

Pozdrawiam
kallosz
jak na wizytówkę proponuje napisać własny prosty cms smile.gif
Amanda
Nie jestem programista by pisac cmsy, nie znam sie na tym. A wizytowka? Tak ogolnie napisalam. Po prostu chodzi mi o nieskomplikowana strone i tyle.
koderrr
na moje to nie znasz htmla
i chcesz zrobic strone 3 kliknieciami
nie da sie tego tak zrobic
a juz napewno nie da sie tego zrobic dobrze
qpanas
Jeśli to ma być prosta strona typu wizytówka to wyłącznie XHTML + CSS. CMS w tym przypadku to jak strzelanie z armaty do komara. Przecież taką wizytówkę zrobisz w jeden wieczór - oczywiście jeśli wiesz czego chcesz.
skibson20
moze quick.cms?
Amanda
koderrr: To prawda, nie znam htmla, poza podstawowymi znacznikami, ale to nie tak ze chce zrobic cos na szybko. Chce prosta stronke i szukam do tego CMSa, ktory raczej nie pretenduje do budowy portali.

qpanas: Wiem, czego chce dlatego myslalam nad bardzo prościutkim CMSem. A dlaczego uważasz, ze CMS sie nie nadaje (co do armaty i komara)? Wydaje mi sie, ze strona zrobiona typowo w htmlu bedzie wygladala tak bardzo prymitywnie. Po prostu pamietam, jak w szkole na informatyce robilismy takie strony - wygladały okropnie. Dlatego uwazam, ze moze CMS bedzie wygladał bardziej schludnie.

skibson20: Już pisałam, że Quick byłby najlepszy, tylko nie wiem czy on posiada jakieś dodatki pluginy, czy też są one płatne, bo jest to cms w pewnej części komercyjny.
.radex
CMS:

http://www.suloszowa.pl/index.php

Schludny? Nie wydaje mi się.

HTML+CSS:

http://www.prezes77r.friko.pl/

Prymitywnie? Czyżby?
Amanda
No wlasnie nie chodzi mi o cmsa takiego portalowego. A to drugie to jest ok tylko chcialabym miec jeszcze boczne menu i to wszystko. Nie chodzi mi wprost o wizytowke ale kilka postron. Nic skomplikowanego. Chodzi mi o cos takiego http://opensolution.pl/download/Quick.Cms/..._screenshot.jpg lub takiego http://opensolution.pl/download/Quick.Cms/..._screenshot.jpg
atomp3
Wordpress dosc lekki, mnostwo skinow oraz pluginow.
WebKing
Na hotscripts.pl widziałem taki minicms musisz poszukać. Przyszykowałem ci coś łatwego:
  1. <?php
  2. include("template/header.php");
  3.  
  4. if (isset($_GET["page"])) {
  5.    echo file_get_contents("template/page_".$_GET["page"].".html");
  6. } else {
  7.    echo "Witamy na nazwa.pl";
  8. }
  9.  
  10. include("template/footer.php");
  11. ?>
Ziele
I gdzie tu cms.? To po prostu korzystanie z include winksmiley.jpg

Może smod.?
stag
Cytat(Amanda @ 14.06.2008, 10:42:34 ) *
Nie jestem programista by pisac cmsy, nie znam sie na tym. A wizytowka? Tak ogolnie napisalam. Po prostu chodzi mi o nieskomplikowana strone i tyle.

Idź na stronę Wirtualny piórnik, zobacz co można zrobić, przy pomocy cms'u typu "wysiwyg based Ajax".
sf
Jednym z rozwiązań może być cms made simple. Jest to cms przeznaczony do prostych stron firmowych, a zarządzanie nim jest bardzo przyjemne. Istnieje też duża baza dodatków.
jarcow
Cytat(atomp3 @ 10.11.2008, 10:15:22 ) *
Wordpress dosc lekki, mnostwo skinow oraz pluginow.

Tutaj się przyłączę. Jeśli faktycznie upierasz się przy CMSie, to WordPress wydaję się być dobrym rozwiązaniem do budowy prostej strony. Jednak dla wizytówki optowałbym przy zwykłym szabloniku HTML, bez większych obciążeń dla serwera.
kazag
I ja również - do wizytówki lepiej ściągnąc darmowy layout i wstawić treść. Nie trzeba sie znać na htmlu, żeby to zrobić.
Strony w xhtmlu i css nie są wcale...okropne, ale zrobienie ładnej to sztuka nie dla osoby nieznającej xhtmla i cssa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.