Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL] Przeładowanie podstron /ROZWIĄZANE/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zergling
Witajcie! Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym powitać was wszystkich winksmiley.jpg
Ale do tematu. Postaram się jak najlepiej opisać mój problem.

Mam stronę index.php z menu które metodą GET przekazuje zmienne do załadowania podstrony i wszystko działa do momentu kiedy na załadowanej podstronie chcę wykonać jakieś działanie.
W tym przypadku moją podstroną jest prosty formularz przekazujący dane do bazy MySQL'a.

Problem jest taki - co zrobić aby po wciśnięciu "wyślij" (na podstronie) ponownie załadowała się ta strona z odpowiedzą z bazy, że dane zostały załadowane lub nie.

Być może moje podejście to efektu jaki chcę osiągnąć jest zły, dlatego proszę was o podpowiedzi.

A żeby było jaśniej wklejam najważniejsze części kodu (miejsca mało znaczące wyciąłem - )

EDIT: Niestety podczas edycji wątku z niewyjaśnionych mi przyczyn kod uległ (tak się "rozjechał" że nie nadawał się do niczego.<div class=\"menu\"><a href=\"index.php?pokaz=odbiorcy\"><div id=\"content-box-in-left\"><h3 class=\"line\"><div class=\"prezentacja\"><div class=\"form\"><div class=\"cleaner\">

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich. </div class=\"cleaner\"></div class=\"form\"></div class=\"prezentacja\"></h3 class=\"line\"></div id=\"content-box-in-left\"></a href=\"index.php?pokaz=odbiorcy\"></div class=\"menu\"> </div class=\"cleaner\"></div class=\"form\"></div class=\"prezentacja\"></h3 class=\"line\"></div id=\"content-box-in-left\"></a href=\"index.php?pokaz=odbiorcy\"></div class=\"menu\">
l0ud
Przede wszystkim sprecyzuj z czym dokładnie masz problem.

Podejrzewam że to przekierowanie nie chce działać smile.gif header() wysyła nagłówek, a więc nic wcześniej nie może być do przeglądarki wysłane. Ty wysyłasz fragmenty podstrony w index.php i logicznym jest że w dołączanym pliku header() nie będzie działał.

Masz 3 możliwości winksmiley.jpg :

- umieścić skrypt przetwarzający formularz w oddzielnym pliku (omijając przy tym index.php - po błędzie lub powodzeniu wracasz na odpowiednio przygotowaną stronę dołączaną przez index.php z wynikiem)
- zamiast przekierowania przez header() zadeklarować sobie taką funkcję:
  1. <?php
  2. function redirect($url){
  3. echo '<script language="JavaScript">window.location.href="$url";</script>';
  4. echo 'Jeżeli nie zostałeś przekierowany, <a href="'.$url.'" title="Idź do strony">kliknij tutaj</a>.';
  5. }
  6. ?>

I zastąpić header odniesieniem do niej.
- [zaawansowane] Wymyślić metodę, w której dołączany plik może decydować, czy plik index.php ma wysłać cokolwiek przed jego wykonaniem. Można to zrobić na różne sposoby, ale chyba nie ma sensu się tutaj rozpisywać smile.gif - użyj poprzednich metod.
Zergling
Poradziłam sobie w końcu.
Pomogło przerobienie 4 linijki odbiorcy_dodaj.php na następującą
  1. <?php
  2. <form method=&#092;"post\" action=\"odbiorcy_dodaj.php\">
  3. ?>

Dzięki 10ud za podpowiedzi winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.