Sznurkiem
No dobra, nie będę złośliwy. Odpowiem cytatem ze strony MySql-a:
Cytat
We don't believe that one should have native XML support in the database, but will instead add the XML support our users request from us on the client side. We think it's better to keep the main server code as "lean and clean"' as possible and instead develop libraries to deal with the complexity on the client side. This is part of the strategy mentioned previously of not sacrificing speed or reliability in the server.
Czyli krótko mówiąc, nie da się tych standardów powiązać na poziomie silnika bazy danych. W Oracle'u można na przykład budować zapytania wybierające, które posługując się wbudowanym parserem potrafią sprawdzić jakieśtam warunki opierając się na XMLu z danego pola tabeli. Wystarczy dodać do WHERE klauzule, że chcemy aby w polu jakimśtam, w treści XMLa w tym polu, musiało się cośtam zgadzać. Wygodne jak diabli. A ponadto zwracanie wyników w postaci XMLa itp. to nie problem.
Ale Oracle'a zostawmy, bo większości osób na niego nie stać. Nie wiem jak sprawa wygląda w Postgresie (właśnie. wie ktoś? to niech napisze, sam jestem ciekaw). Z tego co wiem to z free softu najbliżej ma do Oracle'a Postgres.
Jedyną możliwością ożenienia MySql'a z XML'em jest zajęcie się tym samemu po stronie klienta. php ma mnóstwo funkcji wspomagających XML.