Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][znaczniki]Problem ze znacznikami '<?' i '<?='
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojteksk
Witam

Jestem żółtodziobem jeśli chodzi o znajomość PHP, a muszę się zająć serwisem napisanym w Symfony. Niestety mam problem z tym, żeby go poprawnie uruchomić, PHP'owy kod źle się wylicza na stronie.

Rzuca mi się w oczy, że poprzedni programiści w kodzie bardzo często stosowali <? zamiast <?php i <?= zamiast <?php echo.

Nie mogę nigdzie dogrzebać się w dokumentacji, w którym miejscu można pozwolić na takie skróty. Pewnie mój domowy developerski interpreter PHP nie rozumie takiej notacji, a ten na serwerze produkcyjnym rozumie. Macie jakiś pomysł?
rafalp
W php.ini w "; Language Options ;" ale tam dot. tylko <% oraz <? i <?php z "<?=" to juz nie wiem jak sobie poradzić.

Może po prostu pozmieniać w "Znajdź i zamień" w całym projekcie?
batman
W pliku php.ini jest dyrektywa short tags. Ustaw ją na on i będzie ok.
wojteksk
wielkie dzieki !
.radex
możesz też pozamieniać za pomocą str_replace '<?' i '<?=' na '<?php' i '<?php echo', a następnie wywołać za pomocą eval.
l0ud
Cytat
możesz też pozamieniać za pomocą str_replace '<?' i '<?=' na '<?php' i '<?php echo', a następnie wywołać za pomocą eval.

Za każdym razem? biggrin.gif
.radex
No w zasadzie w tym konkretnym przypadku byłoby ciężko (konieczność modyfikacji wielu plików, choć za pomocą klilkudziesięcioliniowego programu w np. c++ można by było to zautomatyzować), ale np. przy implementacji MVC (a konkretnie widoków, czyli V) warto tak zrobić.
batman
Wygląda na to, że autor znalazł już rozwiązanie, dlatego też proszę o zaniechanie udzielania coraz głupszych odpowiedzi. Brak odzewu zostanie nagrodzony - czym? Zgadnijcie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.