Helio
23.06.2008, 20:55:34
Witam, od pewnego czasu noszę się z zamiarem stworzenia pewnego serwisu internetowego na wzór społeczności internetowej. Mam pytanie odnośnie projektowania takiego serwisu. Programowałem w innych językach takich jak Java, C/C++, więc pojęcie o programowaniu mam. Mógłby ktoś mnie nakierować nad czym powiniennem najwięcej czasu poświęcić. TJ jakie języki .. .PHP , HTML, CSS wiadomo. Czy uczyć się przy tym korzystania z jakiegoś frameworka? Gdzie mogę znaleźć jakieś pożadne skrypty np. możliwość przeprowadzenia sondy? Ogólnie wszystko co by mi się mogło przydać, planuję na naukę i twórczość poświęcić całe wakacje...Pozdrawiam.
piotrekkr
23.06.2008, 21:26:48
Możesz użyć np Zend Framework albo jakiegoś innego frameworka jeśli chcesz wszystko od podstaw robić (używając gotowych klas w nich zawartych) kwestia przeczytania dokumentacji. Można też użyć jakiegoś cmsa i pisać/dostosowywać do niego moduły. Ja np. uzywam CMS Made Simple

Ale bez dobrej znajomości PHP i MYSQL nawet nie masz co się brać bo w 2 miesiące nic nie zdziałasz... chyba że jesteś jakiś wybitny
Pozdrawiam
gnowak
25.06.2008, 14:16:57
Hmm Kenshin 4 Th3 \/\/1|\|...
JavaScript też może być potrzebne.
Pozatym
Drupal jako CMS też jest super fajne.