karol65
24.06.2008, 11:30:09
Mam pytanie, bo nie jestem pewien. Czy za pomoca cookie utworzonej na stornie A moge utworzyc dostep do storny B?
moj kod:
<?php
$value = 'value do storny b';
$user = 'user do storny B';
$date_of_end = time() + 3600; $time = time () + (60
*60
*24
); // time for one day
setcookie($user, $value, $time, "/", "adres storny B?" );
?>
Shili
24.06.2008, 11:39:28
Możesz? Próbowałeś napisać coś więcej niż podany wyżej kod?
Przesyłanie danych ciastkowych odbywa się za pomocą tablicy $_COOKIE. Żadnego posta tam nie potrzeba.
Pamiętaj tylko, że ciacha nie są bezpieczne.
karol65
24.06.2008, 11:42:21
Co do bezpieczenstwa, to zdaje sobie sprawe, wolalbym przez sesje, ale takie mam wymogi wlasnie.
Co do kodu to nie pisalem wiecej, ale zaraz poszukam co i jak z $_COOKIE.
Dzieki za podpowiedzi.
Ociu
24.06.2008, 12:29:56
Tytuł tematu nie spełnia wymagań regulaminu działu przedszkole. Proszę poprawić temat aby był zgodny z regulaminem, inaczej temat zostanie zamknięty.
karol65
25.06.2008, 11:08:41
A czy jest jakas mozliwosc ustawienia stalej zmiennej dla hosta w cookie?
Mozna prosic o jakakolwiek podpowiedz? I czy host moze byc jako IP?
sniezny_wilk
25.06.2008, 11:16:24
Z tego co wiem nie mam możliwości odczytywania ciastek, lub ustawiania na serwerach/stronach innych niż Twój.
Shili
25.06.2008, 11:21:52
Cóż to zmienna stała?
Co do ip, to o jakie ip Ci chodzi? I o jakiego hosta? Jeśli chodzi o dane serwera, to można co najwyżej ustawić przypisaną stronie domenę, jeśli do strony odnosisz się przez ip serwera, na którym strona stoi, to tak domeną może być ip.
http://pl.php.net/setcookie - tutaj masz przykłady.
@up
Ale możesz ustawiać ciastko jedynie dla subdomeny swojego serwera, niekoniecznie dla całej domeny.
karol65
25.06.2008, 11:32:39
Chodzilo mi o ustawienie zmiennej host dla np. domena.costam.pl, mimo, ze jestem na domenie domena.nic.pl. Tak by po przejsciu na domene domena.costam.pl ciasto bylo wlasnie aktywne dla niej. Ale juz przegladajac odpowiedz od sniezny_wilk, widze ze nie da sie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.