Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] formularz: drobny problem z inputem i obrazkiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simperium
Mam bardzo zabawny problem z formularzem rolleyes.gif

Do wysyłania używam tego:
  1. <input type=image src=zapisz.jpg alt=\"zapisz\"
  2. name=kroczek value=1 onclick=\"document.getElementById('form').action='dalej.php';\"
  3. >

I wszystko niby gra: znaczy się, wszystko co w wyższych fragmentach formularza jest, zostaje przesłane, z wyjątkiem tego ostatniego pola: zamiast Kroczek=1 przesyła np:
kroczek.x=163&kroczek.y=63
blink.gif

to cóż mam zrobić, by po kliknięciu w tego submita przekazane było kroczek=1? smile.gif
ofkoz opcja hidden nie wchodzi w grę, bo obok tego inputa jest drugi z innym zdjęciem, gdzie kroczek=2 smile.gif
Shili
Nie można po prostu normalnie dać action? Zmieniasz action po naciśnięciu tego przycisku?

Po kolei - wszystkie atrybuty muszą być objęte cudzysłowem. Po kolejne pokaż z łaski swojej cały kod, bo trudno cokolwiek powiedzieć. To jest php? Js? Jeśli czysty html, to nie używaj znaków ucieczki \ przed cudzysłowem.
simperium
tak, tak: to jest php w echo, problem stanowi dokładnie tego inputa. a co do action, to jak?
wpisać action=1 ?

Kod wygląda w skrócie tak:
  1. <?php
  2. <form id=form method=get>
  3. <input name=opcja type=hidden value=1>
  4. <input type=image src=zapisz.jpg alt=&#092;"zapisz\" name=kroczek value=1 
  5. onclick=&#092;"document.getElementById('form').action='dalej.php';\"
  6.  
  7. <input type=image src=przeslij.jpg alt=&#092;"zapisz\" name=kroczek value=2 
  8. onclick=&#092;"document.getElementById('form').action='przeslij.php';\">
  9. ?>

zamiast \ jest ukośnik, tylko forum mi ciągle to przerabia - nie wiem czemu Oo
Shili
Jeśli dajesz w skrócie to poprawnym. Jak to wyświetlasz? Przez echo? Przez printa? Po prostu wpisujesz ten kawałek kodu?

Co do action to już nijak - widzę, że zmieniasz go w zależności od naciśniętego przysku, więc nie mam co do tego dalszych pytań winksmiley.jpg
simperium
Cytat(simperium @ 24.06.2008, 14:11:43 ) *
tak, tak: to jest php w echo,

- to odpowiedź na pytanie jak wczytane.
No właśnie: w zależności od przycisku się to zmienia. Wszystko jest ok, tylko, że zamiast przesłać dane KROCZEK=1 przesyłane jest aktualne ustawienie kursora smile.gif,
Shili
Jak sprawdzasz tą wartość?
Jak wpiszesz
  1. <?php
  2. echo $_GET['kroczek'];
  3. ?>

To co się pojawia?
simperium
na razie w ramach testów wysyłam przez posta - by widzieć co się wysyła... i w zależności w którym miejscu obrazka kliknę pojawia się:
kroczek.x=163&kroczek.y=63, oczywiście liczby zmieniają się w zależności od miejsca kliknięcia sciana.gif
Shili
To wiem, że się pojawia, ale co dokładnie się pojawia w momencie, gdy wyświetlisz $_POST['kroczek'] w takim razie?
U mnie dokładnie wartość value.

Wpisz sobie jeszcze:
  1. <?php
  2. print_r($_POST)
  3. ?>

I przeklej tutaj.
simperium
znaczy się, gdy kliknę w button: przenosi mnie do takiej ścieżki

plik.php?klub=1&opcja=1&&tresc=trescitakiesiakie&kroczek.x=69&kroczek.y=36

czy o to chodziło?
mls
Input typu image nie może przenosić wartości zmiennych a tylko i wyłącznie miejsce kliknięcia na obrazku, koniec kropka.
simperium
no szkoda sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.