Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [solved] Plik w ISO-8859-2 do UTF-8
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
leovandamon
Witam!

Mam taki problem. Otóż pobieram plik RSS z zewnętrznego serwera. Ma on kodowanie ISO-8859-2. Wyświetlając go na stronie (kodowanie UTF-8) mam krzaczki. Pytałem wujaszka google, szukałem na forach, ale nic z tego nie działa, a iconv nie mogę zaistalować. Chodzi mi o jakąś funkcję, która zmieni znaki z ISO do UTF. Znaki - nie słowa.

Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam, Leo van Damon.
redelek
Cytat(leovandamon @ 25.06.2008, 09:16:12 ) *
Witam!

Mam taki problem. Otóż pobieram plik RSS z zewnętrznego serwera. Ma on kodowanie ISO-8859-2. Wyświetlając go na stronie (kodowanie UTF-8) mam krzaczki. Pytałem wujaszka google, szukałem na forach, ale nic z tego nie działa, a iconv nie mogę zaistalować. Chodzi mi o jakąś funkcję, która zmieni znaki z ISO do UTF. Znaki - nie słowa.

Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam, Leo van Damon.

iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Pozdrawiam
Redelek
leovandamon
Cytat
iconv nie mogę zaistalować

Pisałem o tym.

Wujaszek google mówił to samo. Ja jadnak nie mogę wykożystać iconv, więc szukam funkcji. Coś typu:

Kod
<?php
$zmienna = 'Jakiś tekst w ISO-8859-2';
$konwersja = iso2utf($zmienna);
echo $konwersja; // Po przekształceniu na UTF-8
?>
gnowak
To nie jest takie proste. Jak już znaki ISO-8859-2 zostały otworzone jako UTF-8, nie da się ich zmienić na prawidłowe wytwarzanie.

Ja dokładnie wyglądają twoje znaki?

ą=?

ę=?

.....
leovandamon
Wygląda to tak np. tak:

- Brytyjscy homoseksuali�ci walcz� o reklam� keczupu
- Szef mazowieckiego NFZ straci� stanowisko
gnowak
Hmm... google: "php open file iso utf" -> iso-to-uft8
leovandamon
Gnowak, dziękuję za pomoc!

Wszystko już działa.

Pozdrawiam,
Leo van Damon
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.