potrzebuje załozyć konto dodatkowe dla usera na mojej bazie danych ale chce by on nie mial dostępu do niektórych tabel da się tak?
jak mógłby ktoś napisac jakie sa rodzaje takich kont i jak z uprawnieniami?
Bakus
5.01.2004, 16:23:11
skorzystaj z jakiegoś z nowszych phpMyAdmin'ów... mają one bardzo ładnie wszystko napisane... większość nawet po polsku i z wyjaśnieniami...
mam 2.5.4
ale nie widze tam nic podobnego
spenalzo
5.01.2004, 17:45:29
Strona główna -> Uprawnienia
OPczywiście, żeby nadać komuś uprawnienia, sam musisz posiadać odpowiednie zezwolenia na ich nadawanie .
jezeli nie widzisz napisu "UPRAWNIENIA" w glownej ramce po zalogowaniu sie do PHPMyAdmin'a, to znaczy, ze nie masz uprawnien do nadawania uprawnien ... wiec musisz sie z adminem skontaktowac.
a są , ślepy chyba jestem , tylko jest jeszcze jeden minus uprawnienia są po angielsku i nie wiem co oznaczają niektóre stopnie.
najważniejsze dla mnie to by użytkownik nie mógł przeglądać zawartości wskazanych przezemnie tabe da się tak?
np. mam baze test
w niej tabele 1,2,3,4,5,6
i robie konto uzytkownika do tej bazy z loginem i hasłem i chce by widział on np. tylko 1,2,3,6 tabele .
w taki ukladzie dajesz dla kolumn w wybranych tabelach prawa SELECT
zapytaniem mozesz to zrobic tak:
[sql:1:1266a9b0b8]
GRANT SELECT ON `baza`.`tabela` TO `uzytkownik`@`host`;
[/sql:1:1266a9b0b8]
ale to jest zezwolenia dla tego usera czy zabronienie? :?
Dawid Pytel
6.01.2004, 00:44:59
Oto krok po kroku jak ustawić uprawnienia (do odczytu tylko wybranej bazy i tabel).
Wchodzisz na zakładkę "Uprawnienia".
Przy wybranym użytkowniku dajesz "Edycja"
Pojawia się okienko do nadania praw GLOBALNYCH - czyli nas to nie interesuje.
Ponizej jest tabelka "Uprawnienia specyficzne dla baz danych". To wlasnie tutaj wybieramy baze do ktorej tabel uzytkownik bedzie mial dostep.
Po wybraniu bazy znowu mozemy nadac prawa dla niej calej lub ponizej
z "Uprawnienia specyficzne dla tabel" wybrac interesujaca nas tabele.
Po wybraniu tabeli wybieramy prawa ktore chcemy nadać.
I to chyba tyle. Sproboj za ktoryms razem Ci sie uda
Bakus
6.01.2004, 00:56:41
Jak przytrzymasz dłużej kursor nad danym uprawnieniem, to zobaczysz jego łopatologiczne tłumaczenie...
np. dla SELECT: Pozwala na przeglądanie danych
Prościej się chyba nie da...
@hary: nie masz uprawnien do nadawania uprawnien - a świstak siedzi i zawija zawinięte masło z masła
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.