Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]zablokowanie komunikatów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fixus
Witam
Cytat
Notice: Undefined offset: 0 in /home/jail/home/emia/development/typo3-4.1.1-kamioni.bg/typo3/listowanie/eksport.php on line 40

wyświetla mi się to kiedy pętla sprawdza zaznaczenie checkboxa. Kiedy checkbox nie jest zaznaczony albo pętla przypadkiem trafi na numer który w ogóle nie istnieje to wyświetla taki komunikat. W jaki sposób mogę zablokować to?
mike
Cytat(Fixus @ 25.06.2008, 14:08:57 ) *
W jaki sposób mogę zablokować to?
Poprawić błąd.
Jest to komunikat o usterce, więc nie sztuka go zagłuszyć tylko należy poprawić.
Fixus
no niestety mam taki problem, że czasami checkbox nie istnieje...np: pętla sprawdza czy $_POST['option'][90] ma wartość = on. Niestety checkbox a name='option[90]' nie ma. W jaki ewentualnie sposób mogę sprawdzić czy jest czy nie ma
k3nsei
isset()
http://pl2.php.net/manual/pl/function.isset.php
Fixus
heh dzięki. zapomniałem o tym na śmierć - mam jeszcze jeden problemik;
Kod
<?php
header("Content-type: text/csv");  
header("Content-disposition: attachment; filename=" . date("Y-m-d").".csv");  
header("Pragma: no-cache");  

function prepareCSV($aData, $sSeparator)  
{  
     $aCSV = array();  

foreach($aData as $aRow) {  
         $aCSV[] = implode($sSeparator, $aRow);  
     }  

return implode("\n", $aCSV);  
}

//echo "<b>".$_POST['option'][80]."</b>";
$a = array('path_', 'cat_', 'type_', 'marke_', 'km_', 'date_', 'nutzlast_', 'firm_', 'zip_',
'tel_', 'mobile_', 'fax_', 'mail_', 'www_'); //0-13

$aDane = array();  
$aDane[0]=array('Path', 'Cat', 'Type', 'Marke', 'Km', 'Date', 'Nutzlast', 'Firm', 'Zip', 'Tel', 'Mobile', 'Fax', 'Mail', 'Www');

$licznik = count($_POST['option']);

for($i = 1; $i <= $licznik; $i++) {
    if(!isset($_POST['option'][$i])) echo "cos";
    elseif($_POST['option'][$i] == 'on') {
        $aDane[$i]=array($_POST['path_'.$i], $_POST['cat_'.$i], $_POST['type_'.$i], $_POST['marke_'.$i], $_POST['km_'.$i], $_POST['date_'.$i], $_POST['nutzlast_'.$i], $_POST['firm_'.$i], $_POST['zip_'.$i], $_POST['tel_'.$i], $_POST['mobile_'.$i], $_POST['fax_'.$i], $_POST['mail_'.$i], $_POST['www_'.$i]);
    }
}

echo prepareCSV($aDane, ";");
?>

Mam taki kodzik który służy no importowania danych do pliku .csv. Niestety coś się kopie, w pliku owszem zapisywane są dane, ale po 4 kolumnie nagle dane schodzą wiersz niżej i cała kolejność się rypie. Nie mogę znaleźć problemu
rzymek01
zauważ, że w pętli jedziesz od 1, żeby wszystko się zgadzało w tablicy $aDane, a czy dane w $_POST['option'][$i] nie idą od 0?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.