Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Salt, ziarno czy jak tam się to zwie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
k3nsei
Pewno osoba poradziła mi abym do autoryzacji użytkowników dla bezpieczeństwa dodał salt ziarno ale nie mam pojęcia jak to mam zrobić, tak naprawdę to w ogóle nie wiem co to jest. Dowiedziałem się że to dodanie do hasha dodatkowych stringów aby uniemożliwić odkodowanie hasła. Nawet nie wiem jak to zrobić i z czym się to je.
kwiateusz
  1. <?php
  2. $haslo = 'jakies haslo';
  3. $ziarno = 'jakis tekst';
  4.  
  5. $zakodowane_haslo = md5(md5($ziarno).md5($haslo));
  6. ?>

i inne rozne takie kombinacje smile.gif
k3nsei
Może jakiś przykład wygenerowania unikalnego salta dla każdego użytkownika.
Coś typu: *n4#%(_)*3HI(+^#$
cbagov
dodaj timestamp, zmieszaj z iP i inne takie pomysly
nrm
ciekawe kto tongue.gif

dla Ciebie najprościej:
$pass_salt = text::random('alnum',10);

ale sugeruje dodać znaki !@#$%^&* itd. (albo dodaj do tej funkcji, albo nadpisz ten helper w app/helpers, sugeruje to drugie żeby update problemu nie zrobil.).
Spykaj
Najlepiej niech ziarno będzie inne dla każdego użytkownika.
nrm
spykaj: to chyba jest OCZYWISTE (exclamation.gif!) inaczej cała akcja traci sens winksmiley.jpg
phpion
Ja stosuję taką metodę: generuję ziarno na podstawie konkatenacji czasu rejestracji usera (time()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) oraz losowego ciągu znaków (uniqid()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) służacego do aktywacji konta, po czym taki ciąg hashuje md5()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Następnie korzystam z sha1()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual podając jako pierwszy parametr hasło, a jako drugi wygenerowane ziarno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.