Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Zapis do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Mam takie praktyczne pytanko bo do tej pory mi to nie przeszkadzało, ale widzę że ludzie bardzo często poruszają ten wątek.
Chodzi o kodowanie baz danych. Ja mam ustawionego MySQL na UTF-8 polish wszystko co dłubię w PHP mam ustawione na ISO-8859-2. Do tej pory nie przeszkadzało mi to w prostych projektach i bazach danych. Wiadomo, że dane wysłane ze strony kodowanej w ISO będą zapisane "krzaczkami" do bazy.
Odczytuje się to też bez problemów bo "krzaczek" wysłany do strony jest ładnie przerabiany na prawidłową literkę.
Tu nasuwa się moje pytanie.

Czy zapisywanie takich "krzaczków" w bazie MySQL może powodować w przyszłości jakieś problemy z bazą?
Wolne odczytywanie danych, wolne wyszukiwanie czy coś podobnego? Jeśli tak to jakie macie sprawdzone pomysły. Przejście na kodowanie UTF-8 na stronach czy jakoś zmusić MySQL do kodowania ISO-8859-2 smile.gif.

Będę wdzięczny za pomysły i wasze doświadczenie w tej sprawie

Pozdrawiam
Redelek
artega
Cytat
Czy zapisywanie takich "krzaczków" w bazie MySQL może powodować w przyszłości jakieś problemy z bazą?

"Krzaczek" to po prostu binarnie ta sama watość (w przypadku kodowań o takich samych długościach) ale o innym znaczeniu dla różnych kodowań. Problem możesz jedynie mieć z odczytaniem jeżeli nie potraktujesz wartości odpowiednim sposobem odczytu (kodowaniem).
Cytat
Przejście na kodowanie UTF-8 na stronach czy jakoś zmusić MySQL do kodowania ISO-8859-2

Czego potrzebujesz bardziej? Dostępności większej tablicy znaków czy wystarczają Ci tylko polskie ogonki? Jeżeli celem jest jedynie jedna grupa użytkowników mogąca posługiwać się np. kodowaniem ISO to nie ma sensu stosować UTF-8 i tracić na tym wolną przestrzeń. [link]
nevt
będziesz miał problemy, np. z wyszukiwaniem i sortowaniem w bazie wg. polskich znaków. w projektach php również powinieneś przejść na UTF-8 chociażby z tych kilku powodów:

- uniwersalność rozwiązań bez wględu na docelowy język interfejsu
- bezproblemowe korzystanie z technologii opartych o AJAX, np. GoogleMaps
- możliwość dołączania do projektu materiałów i źródeł w dowolnym jeszyku narodowym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.