Jestem amatorem jeśli chodzi o php i mysqla, uczę się go od kilku dni. Problemem nie jest dla mnie składnia php, bo dobrze znam składnię C++, która jest podobna, lecz ogranicza mnie wyobraźnia...
Mianowicie, chciałem zrobić sobie taką mini grę. Tzn rejestrujesz się, logujesz i masz jakąś tam postać, której możesz rozdać np 20 statystyk (np do siły, zręczności itp). Potem, wybierasz innego usera i walczysz z nim.
Stworzyłem (a raczej połączyłem 2 i przerobiłem lekko) system logowania i rejestrowania.
I tutaj zaczyna się problem.
Może po kolei. Tabela do logowania wygląda tak:
CREATE TABLE `users` ( `user_id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `user_login` VARCHAR( 30 ), `user_haslo` VARCHAR( 32 ), PRIMARY KEY ( `user_id` ) );
Podczas rejestracji, zapisywany jest login oraz zakodowane md5 hasło.
No i co dalej?
Myślę, że stworzyć tabelę np wojownik, w której będzie wojownik_id, user_id (z tabeli users), sila, zrecznosc etc...
I tu się już gubię... Nie wiem jak powiązać te tabele, tak, by jak ktoś zalogiuje się swoim loginem i haslem, zobaczył statystyki czyli nick, sila itp tylko swojego wojownika.
Tzn logując się by miał dostęp do swojej postaci i jej statystyk, które są zapisane w innej tabeli.
Nie wiem nawet jak wyświetlić owe statystyki przypisane do zalogowanego użytkownika.
Prosiłbym o pomoc, za którą bardzo bym podziękował.
Jeśli potrzeba, wrzucę kod wszystkich obecnych plików.