Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak wymusic zmienna dwucyfrowa.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Crxiak-
Witam.Mam prosty mysle problem ze zwiekszaniem zmiennej postaci
  1. <?php
  2. $a=00;
  3. ?>
.Jak zrobic aby za kazdym przejsciem petli zmienna zwiekszala sie o 1 lecz zachowywala postac dwucyfrowa czyli aby wynik kodu:
  1. <?php
  2. $a=00;
  3. for ($i=0;$i<3;$i++){
  4. print $a.",";
  5. $a++
  6. }
  7. ?>

zwracal 00,01,02.
Bede wdzieczny za pomoc. uzywalem szukajki lecz mialem problem ze slowami kluczowymi i wlasciwym nazwaniem tematu.
batman
  1. <?php
  2. $a=00;
  3. for ($i=0;$i<3;$i++) {
  4. printf('%02d', $a);
  5. echo ",";
  6. $a++;
  7. }
  8. ?>
-Crxiak-
Dzieki kolego za odpowiedz. Ale chodzi mi bardziej aby ta zmienna miala postac dwucyfrowa a nie tylko o jej wyswietlenie po formatowaniu.
mls
A od kiedy wartości liczbowe nie będące ułamkami zapisujemy z zerem na początku? Nie ma możliwości zapisu zmiennej w postaci 01, 001 czy nawet 000001. 1 zawsze będzie 1.
kaem
Jeśli już ci tak bardzo zależy na takim formacie liczb, to może by napisać skrypt, który będzie zapisywał ją jako łańcuch znaków: '01', '02',..., '40',...itd.? dry.gif A potem podczas obliczeń zrzutować ten łańcuch na typ całkowity, np. funkcją intval(...).
PS. A nawet chyba php sam to sobie skonwertuje, nie trzeba nic robić.
dr_bonzo
Oddziel sposob przetrzymywania liczb od ich wypisywania: trzymaj je jako zwykle liczby: 1, 123, 544 [bo na takich liczbach da sie liczyc], a wypisuj z zerami z przodu (printf()/sprintf()) [wyswietl userowi czy zapisz je tam gdzie masz to zrobic - nie wiem na co ci one].
Zapisanie liczby: $x = 032; jest to zapis w systemie osemkowym, zamiast 32 da ci 26, wiec uwazaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.