Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Quiz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ManiQu
Witam.
Pisze własny Quiz ale mam 2 problemy winksmiley.jpg Jak zrobić aby na kazde pytanie było ileś sekund, i jak ktoś nie zdąży to pytanie przeskakuje na następne (i jak miał jakąś odpowiedź zaznaczoną to po przeskoczniu żeby była). I jak zrobić aby pytania były losowo ustawione i odpowiedzi też, czyli za każdym razem jak ktoś pisze to inne ustawienie?
Pozdro
.radex
pierwsze: bierzesz aktualny czas z time(), zapisujesz sobie go gdzieś (np. do bazy danych), a następnie porównujesz z obecnym.

drugie: użyj funkcji shuffle()
ManiQu
Ale chce zeby on widzial ten czas smile.gif Chyba trzeba js, ja sie na tym kompletnie nie znam.
pyro
Cytat(ManiQu @ 29.06.2008, 11:06:48 ) *
Ale chce zeby on widzial ten czas smile.gif Chyba trzeba js, ja sie na tym kompletnie nie znam.

no to w php mozesz wyswietlic ten czas, a jezeli chcesz zeby on "tykal" to bez js nie da rady
ManiQu
ktoś może pomóc z js? biggrin.gif
webdice
  1. <?php
  2. header ('Refresh: 3; url=index.html');
  3. ?>

gdzie 3 to czas nas odpowiedź, a index.html to następne pytanie. Z tym że drugi parametr zostawiłbym statyczny (z racji że pytania będą losowe) i wykorzystał MySQL rand.
ManiQu
Ok, z tym sobie poradze winksmiley.jpg Dzieki webdicepl. Teraz strona wizualna. Pomoże ktoś z tykającym czasem?
webdice
  1. <head>
  2. window.onload = function ()
  3. {
  4. setInterval ('showTime();', 1000);
  5. }
  6.  
  7. function showTime ()
  8. {
  9. document.getElementById ('time').innerHTML = parseInt (document.getElementById ('time').innerHTML) + 1;
  10. }
  11. </script>
  12. </head>
  13. <body>
  14. <div id="time">1</div>
  15. </body>
  16. </html>

Odliczanie zaczyna się od wartości podanej w elemencie time (nie musi to być div).
phpion
Tak się nieco wtrącę: piszesz własny quiz i nie wiesz jak go napisać? Bo z tego co widzę, to kompletnie nie wiesz jak się za niego zabrać. Czy w takim razie uznasz to za pracę zbiorową czy też własną? Swoją drogą: google.pl + javascript time count down = http://javascript.internet.com/time-date/c...down-timer.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.