Witam,

ostatnio zacząłem się bawić z XMLem. Niestety ubaw psuje mi Firebug, który w niezrozumiały dla mnie sposób ingeruje w działanie przeglądarki tongue.gif

Mam prosty skrypt, przykładowo
Kod
xmlDoc=document.implementation.createDocument('','',null);
  xmlDoc.async=false;
  xmlDoc.load('budynki.xml');
  document.getElementById('asd').innerHTML=xmlDoc.getElementsByTagName('opis')[1].childNodes[0].nodeValue;

w konsoli błędów znajduję błąd o treści:
"Nie udzielono uprawnień do odczytania właściwości Element.childNodes" - znajduje się on w linijce w której próbuje dobrać się do childNodes, w tym wypadku w 4

Ma to miejsce tylko gdy dodatek Firebug jest włączony (okno może być zamkniete, ale sam dodatek jest włączony), po wyłączeniu wszystko pięknie śmiga. Po kilkunastu minutach zabaw i eksperymentów doszedłem do następującej konkluzji:
- mogę pobrać wszelkie dane dotyczące dokumentu XML (baseURI i całą resztę rzeczy których nazw nie pamiętam bo dopiero zaczynam się w to bawić)
- mogę pobrać długość węzła (czy jak to się zwie) childNodes (xmlDoc.childNodes.length zwraca poprawną ilość elementów)
- nie mogę pobrać niczego dotyczącego konkretnego dziecka dokumentu, xmlDoc.childNodes[0].tagName zwróci ww. błąd, tak samo jak próba dostania się do kolejnych dzieci dzieci dokumentu i wszelkie inne zabawy związane z dziećmi dokumentu.

Mam Ubuntu 8.04, FF 3.0, Firebug 1.2.0b4, gdyby ktoś potrafił pomóc, byłbym bardzo wdzięczny (możecie sobie darować rady w stylu "Wyłącz Firebuga" tongue.gif ), przeinstalowywałem już FFa i Firebuga, bez zmian.