Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql] wyszukiwanie 3Xselect i 40 checkbox
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piraciq
Witam
mam pewien problem, mianowicie buduję wyszukiwarkę z wieloma polami. Jeżeli chodzi o pola typu checkbox to nie mam z tym problemu załatwiłem to nastepująco
  1. <?php
  2. $where = 'where '.implode(' and ', $wh);
  3. ?>

i tu pięknie generuje mi zapytanie do sql, ale mam problem z polami select. W przypadu wybrania opcji "wszystkie" ma przeszukać bazę mniej więcej tak
"where (wojewodzctwo ='1' or wojewodzctwo ='2' or wojewodzctwo ='3' or wojewodzctwo ='4' or wojewodzctwo ='5') and (miasto ='1' or miasto ='2') and (typ ='1 or typ ='2 or typ ='3 or typ ='4 )" tylko teraz jak zrobić aby po wybraniu innej opcji niż wszystkie w którymkolwiek z selektów automatycznie wygenerować zapytanie questionmark.gif

pozdrawiam
nospor
po pierwsze: jesli dales WSZYSTKIE to wtedy wogole wojewodztwo, miasto i typ ma nie byc brane do warunku. jak wszystkie to wszystkie i mie ma sensu walic warunku na wszystkie. Przeciez to nielogiczne.

po drugie: jak wybierzesz w select opcje, to normalnie dodajesz to do zapytania.
piraciq
dzięki nie pomyślałem o tym ze skoro wszystkie to można pominąć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.