Pertopf
19.07.2008, 13:09:45
Mam pytanie. Nie bardzo rozumiem kiedy w OOP wykorzystać klasę. Wiem, że klasa to po prostu zbiór obiektów, np klasą są wszystkie telewizory , a pojedyncze to obiekty. Tylko jak to przenieść do OOP? Np. przy panelu logowania jak mam to robić tworzyć jedną klasę panel logowania a do niego funkcje czy kilka klas do różnych rzeczy albo przy systemie newsowym np. z adminami, dodawaniem newsów, komentarzy, banowaniem itp. . Mam tworzyć jedną klasę system newsowy a później do tego funkcje logowania, dodawania newsów itd. czy kilka klas np. klasa odpowiadająca za logowanie z obiektami dodającymi adminów, usuwaniu ich albo klasa odpowiadająca za newsy i funkcje do usuwania ich, edycji i dodawania. Kiedy w ogóle klasy stosować?
Pertopf
19.07.2008, 13:40:44
No ja wiem że to są metody

. Tylko po prostu chodzi mi o to czy np. pisząc panel logowania czy system newsowy, obejmować wszystko klasą jako jedną całość czy po prostu w przypadku panelu logowania utworzyć klasę odpowiadającą za logowanie i w niej metody np. odpowiadające za to czy login jest poprawny itp. , później klasę do rejestracji użytkownika itd. Tak samo przy systemie newsowym. Każda możliwość np. newsy i metody jak np. dodawanie itd czy następna klasa czyli komentarze.
Shili
19.07.2008, 13:47:05
Ups, przepraszam, przyznaję, się że usunęłam, bo przeczytawszy jeszcze raz miałam właśnie wrażenie że zrozumiałam niepoprawnie.
Powtarzam - zdecydowanie nie robiłabym wszystkiego na jednej klasie.
Obiekt wychodzący z takiej klasy potem może wszystko, a w rzeczywistości nie ma obiektu, który byłby taki.
Innymi słowy: przy systemie newsowym moim zdaniem nie ma sensu tworzyć jednej klasy do obsługi całości - dodawanie newsa i wyświetlanie newsa to dwie różne rzeczy dla przykładu i w takim sensie połowa możliwości jakie oferuje klasa byłaby niewykorzystywana. A komentarze spokojnie w pewnym sensie możesz odziedziczyć po newsie.
Chociaż ja w swoich projektach mam jedną klasę (najprościej ujmując) odpowiedzialną za treść generowaną przez użytkownika. I po prostu dziedziczę ją dodając odpowiednie metody w zależności czy tą treścią ma być rozbudowany komentarz, czy prosty wpis do księgi gości. Po prostu jeden i drugi element mają na tyle dużo cech wspólnych, że coś takiego ma moim zdaniem sens.
Pertopf
19.07.2008, 13:55:35
Ok. Czyli najlepiej po prostu tworzyć np. w panelu logowania kilka klas odpowiedzialnych za różne rzeczy np. jedna za przechowywanie danych, druga za obsługę użytkownika i metody do niej czyli logowanie go, rejestracja itp. . Dobre takie rozwiązanie jest?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.