Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Projekt pracy inżynierskiej. Baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaleon
Witam wszystkich.
Zaczynam pisać pracę inżynierską i potrzebował bym troszkę pomocy.
Chce stworzyć od podstaw bazę danych dla serwisu kas fiskalnych. Chce wykonać to wszystko w PHP i MySQL.

Nie chce by ktoś za mnie robił, tylko proszę o nakierowanie mnie co będzie w danym momencie lepsze. Ja tego nie robiłem nigdy ale chce się tego nauczyć

Interesuje mnie kilka pytań.
Chciałbym by na stronie było uwierzytelnienie użytkowników. Będzie to proste logowanie dla zamkniętej grupy użytkowników więc nie ma potrzeby tworzyć nowych użytkowników ze strony. W jaki sposób wykonać uwierzytelnienie użytkowników dla całej strony? Są gotowe skrypty czy trzeba napisać coś od podstaw dla indywidualnych potrzeb? Czytałem że można wykonać to w php i pliki. lub baza danych. a moze wykorzystac plik .htaccess ?

projekt tworze na serwerze nazwa.pl
MySQL w wersji 5.0.26,
PHP w wersji 5.2.6,

Dziękuje za każdą pomoc która przybliży mnie do wykonania projektu.
Pozdrawiam

ps. jeśli ktoś z Was pisał jakiś podobny projekt proszę o informacje.
Maxik
Bardzo prosto można to napisać samemu, kup sobie książkę do PHP, w "PHP w mgnieniu oka" jest nawet przykład logowania.
Skie
Ja bym polecił Ci tą książkę - PHP5 i MySQL. Biblia - jest w niej wszystko co potrzebujesz zaczynając od łatwych rzeczy kończąc na zaawansowanych zagadnieniach.
Maciekbjw
Witaj, spokojnie sobie poradzisz, nawet bez książek, wystarczy użyć googla:

http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Autoryzacja_i_logowanie
http://www.kess.snug.pl/php_manual/features.http-auth.html
http://compzone.org/art-Autoryzacja+uzytko...a+w+PHP-48.html

Oprocz tego poczytaj o:

http://pl.php.net/session
http://pl.php.net/cookies

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz:)
kaleon
dzięki za zainteresowanie tematem smile.gif

Mam książki. nawet dwie.
php i mysql tworzenie stron www
php i mysql tworzenie aplikacji www

ale z tego co czytałem to jest kilka możliwości aby to wykonać. ale właśnie nie wiem co będzie najlepsze i proste w obsłudze.

czy zrobić to z baza danych? czy wykorzystać pliki to przechowywania informacji o użytkowniku?

Zastanawiałem się tez nad wykonaniem tego wszystkiego w jakimś CMS. np. joomla i do tego dołożyć jakies moduły

ale potem będe miał problemy z wykonywaniem zapytań do bazy danych.
robos85
Wydaje się nie trudne, po przeczytaniu kilku poradników i najlepiej jakiejś książki o php + mysql będziesz to robił bez problemu:)
nowotny
Moment, moment... robienie to do użytku własnego a robienie z tego pracy inżynierskiej to dwie różne rzeczy... Ja bym tutaj pogadał z promotorem najpierw... on ci powinien doradzić w kwestii jaką ścieżkę chcesz obrać...

BTW, poszukaj sobie tu na forum... był wątek na temat rozdziałów pracy magisterskiej czy inżynierskiej, nie pamiętam już... tam było ładnie pokazane jak można lać wodę... winksmiley.jpg
kaleon
Spoko. ale dalej nie wiem który sposób wybrać. jeśli chodzi o autoryzacje.

A jak się zabiorę za joomle to jest tutaj ktoś kto przerabiał już ten system dla własnych potrzeb.

W tej bazie danych którą chce stworzyć chciałbym zarządzać użytkownikami korzystającymi z kas fiskalnych. przypisywać im urządzenia. ustawiać parametry. i potem drukować jakieś raporty.

Jest program i na podstawie jego chciałbym zrobić wersje WWW.
serwisant.eu
Pride
No na coś tak rozbudowanego to na pewno nie pliki lecz baza.
Co do kształtu bazy to... kartka, ołówek/długopis i jazda smile.gif Musisz sobie jakoś to w głowie po układać i jakoś rozrysować jak chciałbyś aby to działało.

Co do joomli to... ty nie masz tego przypadkiem sam napisać? tongue.gif
trucksweb
snitch.gif ja zajmuje sie Joomla ...
jesli chcialbys na niej oprzec swoj system to nie ma wiekszych problemow, po prostu piszesz swoja aplikacje jako komponent dla joomli- nawet mozesz utworzyc nowe tabele i uzywac juz istniejacych- np. do logowania userow.
Wszystkie zabezpieczenia i wsparcie Joomla posiada wiec niczym sie nie przejmujesz.

Taki projekt robi sie max 2tyg tongue.gif (przechodzilem przez podobny)
kaleon
Cytat(Pride @ 23.07.2008, 22:13:40 ) *
Co do joomli to... ty nie masz tego przypadkiem sam napisać? tongue.gif

no niby tak. ale promotor powiedzial ze nie ma co sie męczyć i tworzyć od podstaw. Jeśli jest coś co można wykorzystać to można to zrobić. np. logowanie w joomla smile.gif bez zadnych innych dodatkow.

jesli zrobil bym to na podstawie joomli to odejdzie mi problem z logowaniem.
wtedy pozostaje zaprojektowac baze. i ja wykonac smile.gif

w joomli nie bede wiedzial jak wyciagac dane z bazy danych. nie wiem jak to jest tam rozwiazane.
Maciekbjw
Myślę że napisanie takiego prostego logowania jest dużo prostsze i lepsze, niż branie tego z Joomli!, na dobrą sprawę w linkach które Ci podalem są gotowe przyklady ktore wystarczy lekko zmodyfikować
Pride
Cytat(Maciekbjw @ 23.07.2008, 22:46:49 ) *
Myślę że napisanie takiego prostego logowania jest dużo prostsze i lepsze, niż branie tego z Joomli!, na dobrą sprawę w linkach które Ci podalem są gotowe przyklady ktore wystarczy lekko zmodyfikować

Z tym się zgodzę. Zanim zrozumiesz jak działa kod, którego nie pisałeś to samemu miałbyś już połowę roboty za sobą ;p
Przecież prosty login to jest "chwila". Wywalisz z formularzy html'a, dodasz ukośniki i wystarczy ;p Chyba nikt ci tego nie będzie "hakował" aaevil.gif
kaleon
Wiem:)
ale chciałbym to po obronie wdrożyć w mojej firmie. a może i pójdzie na sprzedaż dla jakiegoś serwisu kas fiskalnych. kto wie smile.gif
albo zrobię teraz zwykłe logowanie a później przerobie na coś bezpiecznego? czy lepiej teraz od razu się za to zabrać?

Kto mi może powiedzieć w jakich plikach w joomli jest jakiś przykład odwołania do bazy danych? czyli pobieranie danych. dopisywanie.

Czy ktoś z Was pisał podobną pracę ? "projekt i implementacja bazy danych ... "
Pride
  1. <?php
  2. $query = "SELECT a.id, a.title"
  3. . "\n FROM #__content AS a"
  4. . "\n WHERE ( a.state = 1 AND a.sectionid = 0 )"
  5. . "\n AND ( a.publish_up = " . $database->Quote( $nullDate ) . " OR a.publish_up <= " . $database->Quote( $now ) . " )"
  6. . "\n AND ( a.publish_down = " . $database->Quote( $nullDate ) . " OR a.publish_down >= " . $database->Quote( $now ) . " )"
  7. . ( $access ? "\n AND a.access <= " . (int) $my->gid : '' )
  8. . "\n ORDER BY a.created DESC"
  9. ;
  10. $database->setQuery( $query, 0, $count );
  11. $rows = $database->loadObjectList();
  12. ?>

Kawałek skopiowany z last news czy coś takiego ;p
Ogólnie, tak czy siak ja jestem za tym, abyś napisał to od początku samemu.
1. Nauczysz się czegoś
2. Satysfakcja z tego, że zrobiłeś to sam a nie na podstawie innego kodu
3. Gdy będziesz chciał coś, kiedyś dodać (np po 6miesiącach nic nie robienia) to poznasz swój kod, a gdy spojrzysz na kod de facto nie napisany przez ciebie, to znowu będzie ten sam schemat "o co tu chodziło" smile.gif
4. Myślę, że będzie lepiej oceniona praca którą od początku do końca SAM tworzyłeś niż oparta o gotowe rozwiązania.

Takie jest moje zdanie tongue.gif Czy się z nim zgodzisz to nie wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.