Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS/wyrównanie] wyrównanie checkbox do tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
oomaster
Witam

mam mały problem nie mogę wyrównać checkbox do tekstu. Cały czas checkbox wyrównany jest w dół nie wiem dlaczego, a oto mój kod.

Kod
input.ict {vertical-align: top;}
#pw1 {width: 20px; float: left; overflow: hidden; vertical-align: top;}
#pw2 {width: 380px; float: left; overflow: hidden;}

1. <form action="test.php" method="post" >
  2. <div id="pw1"><input class="ict" type="checkbox" /></div>
  3. <div id="pw2">testowy tekst :)</div>

Próbowałem wyrównywać na siłę do góry ale nic z tego już nie wiem co może być
Inti
Spróbuj zastosować coś takiego, nie jestem pewien ale elementy muszą chyba być właśnie inline

1. #pw1 {width: 20px; float: left; overflow: hidden; vertical-align: top; display: inline;}
  2. #pw2 {width: 380px; float: left; overflow: hidden;}

2. <div id="pw1"><input type="checkbox" /></div>

Pozdrawiam Inti
oomaster
dzięki za odpowiedź ale problem dalej istnieje sad.gif przypomnę tylko ,że ten checkbox nie jest o jedną linie w dół przesunięty. On jest w dół przesunięty o ok.3-5px
Shili
Daj inputowi float: left i pozycjonuj go marginesami.
Inti
Rzeczywiści mój błąd Wyrównane zostały bowiem tylko bloki względem siebie a nie ich zawartości Zatem możesz przesunąć sam input, od jego aktualnej pozycji od dołu do góry o daną wielkość

1. input.ict {position: relative; bottom: 3px}
  2. #pw1 {width: 20px; float: left; overflow: hidden;}
  3. #pw2 {width: 380px; float: left; overflow: hidden;}

2. <div id="pw1"><input type="checkbox" /></div>

Sprawdź tylko czy rozwiązanie dobrze będzie działać we wszystkich przeglądarkach, ale powinno być oki

Pozdrawiam Inti
oomaster
też nie działa ale wpadłem na pomysł aby tego diva umieścić na warstwach tylko to rozwiązanie też nie che zadziałać teraz :/ inne rozwiązania gorsze co tekst leci na dół działają sad.gif
Inti
Oczywiście wcześniej zjadłem dopis klasy do inputa tongue.gif, więc style nie zostały mu przypisane - mam nadzieję, że to zauwarzyłeś:

1. input.ict {position: relative; bottom: 3px}
  2. #pw1 {width: 20px; float: left; overflow: hidden; display: inline;}

Ewentualnie jeśli ustawisz je ilnline i tak jak pisałem wcześniej to powinny wyrównać się względem siebie - oczywiście same bloki div, bowiem to one ze sobą sąsiadują Wtedy operuj klasą elementu input Czyli moja pierwsza propozycja powinna wyglądać niestety tak:

1. input.ict {vertical-align: top;}
  2. #pw1 {width: 20px; float: left; overflow: hidden; display: inline;}

małe niedopatrzenie.

Oczywiście jeśli jednak nic z tego nie zadziała, to możesz zrobić tak Ustaw border obydwu div na 1px i sprawdź wpierw jak się elementy do siebie mają i ich elementy wewnętrze Wtedy napisz co się dzieje i będzie można dalej myśleć - ewentaulnie podaj jeszcze ustawienia bloku, w którym się znajdują już te 2 div'y

Pozdrawiam Inti
oomaster
ok smile.gif problem rozwiązany dla zainteresowanych przedstawiam rozwiązanie może się przydać w przypadku budowy systemu wiadomości między użytkownikami.

Oto jak wygląda teraz:

I mój kod CSS, xhtml:
Cytat
input.ict {vertical-align: top;}
#pw1 {width: 30px; height:20px; float: left; overflow: hidden; padding-right:10px; display: inline;}
#pw2 {width: 380px; height:20px; float: left; overflow: hidden; padding-right:10px; padding-top:2px}
#pw3 {width: 200px; height:20px; float: left; overflow: hidden; padding-right:10px; padding-top:2px}
#pw4 {width: 100px; height:20px; float: left; overflow: hidden; padding-top:2px}

Kod
<form action=\"pw.php\" method=\"post\" name=\"myForm\" >
<div id=\"pw1\"><input type=\"checkbox\" class=\"ict\" /></div>
<div id=\"pw2\"><b>Temat</b></div>
<div id=\"pw3\"><b>Autor</b></div>
<div id=\"pw4\"><b>Wysłano</b></div>
<div class=\"clear\"></div><div class=\"mm\"></div><br/>

<div id=\"pw2\">Temat mój długi który komputerowo ktoś napisać</div>
<div id=\"pw3\">bolek_rtwe_polero</div>
<div id=\"pw4\">21.03 21:30</div>

<div id=\"pw2\">Temat mój długi który komputerowo ktoś napisać</div>
<div id=\"pw3\">maciek_z_klanu</div>
<div id=\"pw4\">12.04 13:32</div>

</form>
Inti
Dziwne zabiegi - napewno istnieje prostrze rozwiązanie, pamiętam coś w książki "CSS wedłueg Erica Meyera", ale nie mam jej teraz u siebie :]

Zastanawia mnie tylko w jaki sposób to całość działa, skoro identyfikator jest selektorem, który może wystąpić tylko raz obrębie strony co_jest.gif

Pozdrawiam Inti
Shili
Swoją drogą przekombinowałeś. To co prezentujesz to jest tabela i trzymanie tego w divach jest nadużyciem semantycznym. Tak na marginesie.

@down
I dziewczyny ^^
oomaster
sorry chłopaki poważny błąd smile.gif działać działa ale brzydko wygląda te id muszę zamienić na class

A co do książki "CSS wedłueg Erica Meyera" mam ją w domu ale nie sprawdzałem czy tam jest coś o checkbox'ach. Ale zajrzę dzisiaj
Inti
Cytat(oomaster @ 26.07.2008, 13:28:08 ) *
sorry chłopaki poważny błąd smile.gif działać działa ale brzydko wygląda te id muszę zamienić na class

A co do książki "CSS wedłueg Erica Meyera" mam ją w domu ale nie sprawdzałem czy tam jest coś o checkbox'ach. Ale zajrzę dzisiaj

To jeśli ją masz to przeczytaj sobie wnikliwie rodział dotyczący formularzy raz za razem, o ile pamiętam tam jest to zrobione na tabelach i tak jak Shili pisał będzie to o wiele lepsze rozwiązanie Owszem tabel trzeba unikać, ale nie za wszelką cenę - po coś się one czasem i przydają oprócz samych zestawień winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.