Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Pilny problem, proszę o pomoc!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Karpadoor
Witam,

Mam wielki problem.

Posiadam plik (.txt) który zawiera 100 kodów 8-mio literowo-cyfrowych.
Każdy kod zaczyna się od osobnej linjki.

Jak zrobić polecenie w PHP/MySQL, że pobiera plik z serwera i sprawdza wprowadzony kod w formularzu ($_POST) i porównuje ( wyszukuje jeden ze 100 kodów w każdej linijce. Jeśli zajdzie to robi "BLABLA" a jak nie znajdzie robi coś innego (BLABLA2).

Potzebuję pomocy. Poradzę sobie z resztą ale jedynie nie wiem jak zrobić żeby skrypt odczytał plik TXT i znalazl kod w osobnych linijkach...
Shili
fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Pierwszy przykład. Czytanie linia po linii.
Karpadoor
Cytat
[manual\]fgets\[/manual\] Pierwszy przykład. Czytanie linia po linii.

Nic nie zrozumiałem z tego o_O!
Inti
Witam

1. Stwórzy bazę i wrzuć do niej te kody - najlepiej jakimś skryptem co by się nie bawić ręcznie
2. Następnie nawiąż połącznie z bazą
3. Na koniec pozostaje tylko zczytywanie wartości z pola w formularzu i zapytanie SQL sprawdzające czy taki kod w bazie istnieje

Niestety na gotowca nie licz, bowiem ja tutaj problemów nie widzę, skoro żadnego kodu nawet nie stworzyłeś - notabene na sieci takich rzeczy jest mnóstwo Adres www.google.pl masz zablokowany czy jak co_jest.gif

Pozdrawiam Inti

PS. Jeżeli coś zrobisz i natkniesz się na błędy to z chęcią pomogę happy.gif
Shili
http://pl.php.net/fgets wejdź tam i przeczytaj sobie tą stronę. Jak nie rozumiesz to przeczytaj jeszcze raz winksmiley.jpg Do skutku.
Inti
Cytat(Karpadoor @ 26.07.2008, 13:14:18 ) *
Nic nie zrozumiałem z tego o_O!

fgets — Pobiera linię ze wskaźnika pliku

Co tu jest niejasne co_jest.gif
Karpadoor
Cytat
1. Stwórzy bazę i wrzuć do niej te kody - najlepiej jakimś skryptem co by się nie bawić ręcznie

Podoba mi się ten pomysł ale ja nie potrafię otwierać plików do odczytania danych przez skrypt? czy mógłby mi ktoś to racjonalnie wytłumaczyć i nie podawać mi żadnych linków bo nic tam nie kumam o_O!

1. <?php
  2. $uchwyt = @fopen ("/tmp/inputfile.txt", "r");
  3. if ($uchwyt) {
  4. while (!feof($uchwyt)) {
  5. $buffer = fgets($uchwyt, 4096);
  6. echo $buffer;
  7. }
  8. fclose ($uchwyt);
  9. }
  10. ?>

OK! mam coś takiego... i jak to przystosować do tego co ja potrzebuje ?
Inti
Cytat(Karpadoor @ 26.07.2008, 13:21:10 ) *
Podoba mi się ten pomysł ale ja nie potrafię otwierać plików do odczytania danych przez skrypt? czy mógłby mi ktoś to racjonalnie wytłumaczyć i nie podawać mi żadnych linków bo nic tam nie kumam o_O!

Oj trzymajcie mnie sciana.gif

Czy ty znasz jakiekolwiek podstawy php - sorry w ogóle jakiegokolwiek języka programowania co_jest.gif

1. <?php
  2. $uchwyt = @fopen ("/tmp/inputfile.txt", "r"); //otwiera określony plik z możliwością czytania - literka r i przypisuje go do zmiennej uchwyt
  3. if ($uchwyt) { //następnie jeśli uchwyt istnieje, czyli otwarcie pliku się powiodło
  4. while (!feof($uchwyt)) { //to czyta plik do momentu, aż natrafi na jego koniec - linia za linią
  5. $buffer = fgets($uchwyt, 4096); //zczytuje 4096 znaków z pliku - jego uchwytu do bufora
  6. echo $buffer; // wyświetla bufor na ekran
  7. }
  8. fclose ($uchwyt); // i o zgrozo zamyka plik, jak skończy
  9. }
  10. ?>

Brakuje tam tylko porównania, czy linia - buffor jest równy szukanemu kodowi dry.gif

Normalnie załamka blink.gif
ddiceman
  1. <?php
  2. $kody = file('plik_z_kodami.txt');
  3. if(in_array($_POST['kod'], $kody)){
  4. echo('BLABLA');
  5. }
  6. else{
  7. echo('BLABLA2');
  8. }
  9. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.