Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czas z serwera FTP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Puzi
Witam,
Piszę sobie skrypt ligi typera i potrzebuję pobrać czas z serwera a nie od użytkownika tylko nie wiem jak to zrobić i czy wogóle się da.

Proszę o rady i jaką kolwiek pomoc.

Pozdrawiam
Shili
http://pl.php.net/date
Puzi
Nie wiem czy dobrze znalazłem. O to chodzi:
  1. <?php
  2. $_SERVER['REQUEST_TIME']
  3. ?>

questionmark.gif

Już jestem pewien... Dobrze.
Jakoś wcześniej na to patrzyłem i tego nie dostrzegłem.
Dzięki
Shili
Dobrze, chociaż zarzuciłam Ci zdecydowanie inną funkcją. Którą mogłeś sformatować dokładnie tak jak chciałeś, ale jeśli odpowiada, to cóż - przynajmniej możesz sobie szczerze powiedzieć, że sam do tego doszedłeś winksmiley.jpg
Puzi
No to możesz podać jaką tongue.gif Tak dla zasady snitch.gif
Shili
A gdzie Cię prowadzi link podany w moim poście?
Mnie do funkcji date(); w manualu.
Puzi
No ale jak się nie mylę to sama funkcja date() np. w takiej formie date("H:i:s") pobierze mi czas od użytkownika. A ja chciałem żeby użytkownik nie mógł manipulować czasem.

Bo w lidze typera np. zabronione typowanie wyniku meczu jeśli czas do rozpoczęcia meczu jaki pozostał jest mniejszy od 1 godziny. A jeśli pobiorę aktualną godzinę w tej formie date("H:i:s") to użytkownik będzie mógł manipulować czasem i typować nawet wtedy gdy będzie znał już wynik meczu.

A jak wezmę sobie czas z serwera to użytkownik nie ma możliwości manipulowania czasem.
Shili
Mylisz pojęcia. Funkcja date zwraca czas z serwera. Jest to wyraźnie napisane, przytoczę "Formatuje lokalny czas/datę". Lokalny, czyli serwerowy.

Czas i datę klienta można dostać używając skryptów działających po stronie przeglądarki, nie po stronie serwera winksmiley.jpg

Oczywiście nie sprawdzaj na lokalu, bo wtedy Twój komputer jest jednocześnie serwerem. Ale wystarczy sprawdzić na jakimś zewnętrznym serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.