Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript] zmiana funkcji dla zdarzenia onmouseover i onmouseout
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

Mam taki dość dziwny problem, a mianowicie mam diva, po najechaniu na którego myszką, rozwija mi się takie menu, a gdy kursor przesunie się z obiektu, menu się zamyka. Oczywiście zrobiłem to za pomocą zdarzeń onmouseover i onmouseout. I teraz tak, mam link, po kliknięciu na który menu rozwija się na stałe, ale przypisane do niego zdarzenia pozostają, co w praktyce daje taki efekt, że, rozwinie menu na stałe, najadę na niego myszką, przez co wykonuje sie funkcja dla onmouseover, a gdy przestaje być aktywne (czytaj przesunę z niego kursor) znika, gdyż wykonuje się funkcja dla zdarzenia onmouseout.

oto jak to wygląda od strony kodu,
  1. <a href="#" onclick="pokaz_menu()">pokaz menu na stałe</a>
  2. <div id="menu" class="hidden" onmouseover="pokaz()" onmouseout="ukryj()"> Najedź, aby zobaczyc menu</div>

A teraz funkcje w js:
  1. function pokaz() {
  2. document.getElementById('menu').className = 'visible';
  3. }
  4.  
  5. function ukryj() {
  6. document.getElementById('menu').className = 'hidden';
  7. }
  8.  
  9. function pokaz_menu() {
  10. document.getElementById('menu').className = 'visible';
  11. /* jeszcze kilka instrukcji */
  12. }

I teraz chcialbym, żeby po kliknięciu na link "pokaz menu na stale" zmieniało, onmouseover i onmouseout na return: false;

Proszę o pomoc, oczywiście jeśli to możliwe, będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam.
kornel-php
po kliknięciu zmień sobie wartość jakiejś zmiennej np. na 1 i sprawdzaj if(zmienna == 1) to nie ukrywaj, w innym wypadku ukryj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.