Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Jak zrobic stopke div?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Grangu
Mam stronke na ktorej umiescilem 3 divy gora, menu i strona glowna brakuje mi jeszcze stopki i nie wiem jak ja umiesci tak zeby byla zawsze na dole strona ma uklad mniej wiecej taki:

1. <div style="position:absolute; top:0px;left:0px;">
  2. gora
  3. </div>
  4. <div style="position:absolute; top:200px;left:0px;">
  5. menu
  6. </div>
  7. <div style="position:absolute;top:200px;lefy:100px;">
  8. strona glowna
  9. </div>

Problem jest taki ze zarowno strona glowna jak i menu moga byc raz krotrze raz dluzsze w zaleznosci od podstrony a ja chcialbym miec stopke zawsze na samym dole pod wszystkim innym. Czy jest to wogule mozliwe?
Wieczny
Tak dopisz jeszcze jednego diva ze stopką rozumiem że menu ma być nad stroną główną a nie obok ? no i masz jeden mały bląd

<div style="position:absolute;top:200px;lefy:100px;">
jak nie jest całkiem na dole to zamiast top daj bottom i pobaw się w procenty height
Shili
To nie rób tego na pozycjonowaniu absolutnym. Ono nie jest do tego typu rozwiązań.

Proponuję coś w stylu:
  1. <div>
  2. gora
  3. </div>
  4. <div style="width:200px;float: left;">
  5. menu
  6. </div>
  7. <div style="width:jakaś_szerokość;float: right;"><!-- zamiast jakiejś szerokości po prostu wpisz tą określoną - może być procentowo, ale wtedy menu również trzeba zamienić na procenty, może być liczona w pikselach -->
  8. strona glowna
  9. </div>
  10. <div style="clear:both;">
  11. stopka
  12. </div>

@up
Wieczny, jeśli zrobisz mi stopkę dopisując do podanego kodu takiego diva (stopkę, która jest na dole bez względu na to ile treści zawierają menu czy strona główna) to będziesz dobry ^^ Bez js-a oczywiście winksmiley.jpg
Grangu
Zrobilem tak jak mowiles Shili i niby wszystko ok jednak na niektorych podstronach mam wewnatrz glownego diva ine divy dokladnie 9 ulazonych w 3 kolumnach w 3 wierszach position: absolute. Jezli otwieram jedna z tych podstron to mi sie wszytsko rozjezdza sad.gif Da sie to rozwiazac czy musze je przerabiac na tabelki??
Shili
Bardzo prawdopodobne, że wystarczy jak usuniesz position: absolute i te wszystkie topy oraz lefty.

Zapoznaj się zamiast tego z float i z clear - wyjdzie na lepsze.
Jeśli chodzi o tabelki - to broń Boże tongue.gif

ps. Kobietą jestem winksmiley.jpg
Grangu
Ech troche to tralo ale usunolem wszystkie "position:absolute" i jakims cudem (po drobnych poprawkach oczywisci) trzyma sie wszystko smile.gif Jeszcze tylko stopka ztyka sie ze strona glowna i za cholere nie chce sie przesunac o 10px w dol ale niewazne to moge przezyc smile.gif Dziki za pomoc. Bez wzgledu na plec tongue.gif
Inti
To oposc ta stopke marginesami:

1. ...
  2. dvi#stopka {
  3. clear:both;
  4. margin-top: 10px;
  5. }
  6. ...

lub za pomoca pozycjonowania relatywnego:

1. ...
  2. dvi#stopka {
  3. clear:both;
  4. position:relative;
  5. top: 10px;
  6. }
  7. ...

Najlepiej to pierwsze rozwiązanie, ale jeśli jakoś nie podziała, to możesz drugim

Pozdrawiam Inti
Shili
Element z clear:both nie może przyjmować marginesów: dolnego i górnego.

Jeśli chcesz ją opuścić daj divowi menu i strona główna margines dolny (margin-bottom: 10px)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.